EUR: 339,91 Ft
CHF: 319,51 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb XXI.kerület

Erőt és örömet adó alkotás

Fazekasné Erdélyi Ilona és Zsoldos Irén alkotásaiból nyílt kiállítás a Csepel Galériában. Mindkét alkotó mozgáskorlátozott, így művészetük nem csupán gyönyörködtet, hanem tanít is: minden helyzetre van megoldás és a legnagyobb nehézségek közepette is meg lehet találni a vidámságot.

Fazakasné Erdélyi Ilona szájjal festő és Zsoldos Irén grafikus közös kiállításának megnyitója, Csepel Galéria (Fotó: Keresztesi Balázs)


(Fotó: Keresztesi Balázs)

A Csepeli Városkép Kft. által szervezett kiállítást Koppány Zsolt író, esszéista nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy mekkora akaraterővel rendelkeznek az alkotók, amikor mozgáskorlátozottságuk ellenére életörömöt sugárzó, meghitt hangulatot ábrázoló, energiával telített képeket adnak a művészetkedvelő közönségnek.


Fazekasné Erdélyi Ilona 38 évet töltött kórházban, állapota miatt szájjal festi képeit.

– Örülök, ha meg tudom osztani másokkal személyes élményeimet, örömömet. A bánatomat nem szoktam megmutatni. Az élet csak úgy elviselhető, ha az ember arra törekszik, hogy tele legyen vidámsággal, ezért festek vidám képeket – magyarázta a Lokálnak Ilona, aki azt is elmesélte, hogyan készíti képeit.


–  Amikor dolgozom, egy hónapig folyamatosan festek és egyszerre több képen dolgozom. Hason fekve festek, tehát nagyon közelről látom a képet. Ezért időről időre megkérem a férjemet, vigye arrébb, hogy messzebbről is lássam. És miközben nézegetem, nekikezdek egy másik képnek is. Úgyhogy tulajdonképpen koprodukcióban alkotunk.

Fazakasné Erdélyi Ilona szájjal festő és Zsoldos Irén grafikus közös kiállításának megnyitója, Csepel Galéria (Fotó: Keresztesi Balázs)


(Fotó: Keresztesi Balázs)

Zsoldos Irén baleset következtében lett mozgássérült, és terápiás jelleggel kezdett festeni és rajzolni.

–  Ezeket a képeket csak magamnak készítettem, nem gondolok közben arra, ki mit fog róla mondani. Nagyon érdekes érzés, hogy most mások is láthatják, tulajdonképpen ilyenkor önálló életre kelnek az alkotásaim. Örülök, ha azt látom, hogy másoknak is tetszik és a szakmai vélemények is nagyon fontosak – magyarázta Irén. – Nem egészen három éve kezdtem el ezzel foglalkozni, és semmiféle képzettségem nem volt. Azóta elkezdtem tanulni is, képzőművész körbe járok és magánórákat is veszek. A fogyatékkal élő emberek nem élnek feltétlenül nehezebben, mint az épek, csak fizikai akadályok vannak. De a belső életünk ugyanolyan, mint bárki másé. Az alkotás sokat segít a nehézségekben, a rajzolás sok pluszt ad az életemhez – mesélte a művész, aki tavaly egyik grafikájával első helyezést ért el az Art Feszt Original Amatőr Alkotók pályázatán képzőművészet kategóriában.

Fazakasné Erdélyi Ilona szájjal festő és Zsoldos Irén grafikus közös kiállításának megnyitója, Csepel Galéria (Fotó: Keresztesi Balázs)


(Fotó: Keresztesi Balázs)

A két művész képei január 22-ig tekinthetők meg a Csepel Galériában.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Mintha győztek volna: döntetlen

    Mintha győztek volna: döntetlen

    A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

  • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.