EUR: 337,95 Ft
CHF: 318,21 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

Felére csökkentették az Iszlám Állam katonáinak fizetését!

Felével kevesebb javadalmazást kapnak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosai Szíriában a nemzetközi légicsapások okozta károk miatt – derül ki az Independent című angol lap birtokába jutott egyik tájékoztató dokumentumból.

Utóbbit feltételezhetően az IÁ úgynevezett kincstára, a “Bajt Mal al-Muszlimín” terjesztette tavaly novemberben a terrorszervezet szíriai központjában, Rakkában.


“A különleges körülmények hatására, amelyekkel az IÁ-nak szembe kell néznie, az a döntés született, hogy felére csökkentjük a mudzsahedek fizetését kivétel és rangra való tekintet nélkül. Tudja meg mindenki, hogy szokás szerint továbbra is havonta kétszer osztjuk ki az illetményt” – olvasható az utasításban. Az angol lap kommentárja szerint a különleges körülmények a nemzetközi légicsapásokra vezethetőek vissza, amelyek megcsappantották a szélsőségesek egyik legfőbb pénzügyi forrását jelentő olajbevételeket.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció tavaly októberben indított “Tidal Wave II” (Szökőár 2) nevű légi hadművelet keretében célzottan támadja a terroristák ellenőrzése alatt álló olajmezőket, ellátási útvonalakat és pénzraktárakat. Amerikai illetékesek novemberben úgy nyilatkoztak, hogy már akkor “jelentős károkat okoztak az IÁ azon képességére, hogy finanszírozni tudja magát”.


Amikor a múlt hónapban a brit légierő Irakról Szíriára terjesztette ki légicsapásait, az első célpontok között szerepelt a szélsőségesek kezén lévő Omár olajmező. A brit harci repülők és drónok január elején ismételten csapást mértek erre a kőolajmezőre, hogy a javítási munkákat tönkre tegyék.

Január 11-én pedig amerikai harci repülők mértek csapást a terrorszervezet iraki központjára, Moszulra. A bombázás során megsemmisítették az iszlamisták egyik pénzügyi központját, amelyet az IÁ arra használt, hogy a harcosait fizesse. A pénzügyi központban nagy mennyiségű készpénzt őriztek a szélsőségesek. A légicsapásról készült felvételeken pedig levegőben szálló bankjegyeket lehetett látni. Lloyd Austin tábornok, aki az Egyesült Államok fegyveres erői közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős Középső Parancsnokságát (Centcom) vezeti, úgy értékelte, hogy az IÁ-t több millió dollár veszteség érte.

“Ha ehhez még hozzávesszük az IÁ gáz- és olajtermelése, illetve szállítási képességei, a gazdasági infrastruktúrája és különböző egyéb bevételi forrásai ellen intézett csapásokat, úgy lefogadom, hogy az IÁ megérzi ennek hatását a csekkfüzetén. A dzsihadista szervezetnek szüksége van ezekre a forrásokra, hogy fizethesse harcosait, hogy újakat toborozhasson, illetve hogy folytathassa különféle rosszindulatú tevékenységét” – magyarázta Austin.

Kapcsolódó Cikkek