2020. február 27., csütörtök
Edina

Külföld

Felrobbantották az Iszlám Állam pénzügyi központját

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet több, úgynevezett pénzügyi központját pusztították el amerikai harci repülők az utóbbi hónapokban, aminek folytán több millió dollártól esett el a szélsőséges szervezet – közölte Lloyd Austin tábornok, az Egyesült Államok hadseregének a közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős Középső Parancsnokság (Centcom) vezetője helyi idő szerint csütörtökön Floridában.

A tábornok közölte, néhány nappal korábban csapást mértek egy létesítményre a dzsihadisták kezén lévő észak-iraki Moszulban, ahol nagy mennyiségű készpénzt őriztek a szélsőségesek. A Középső Parancsnokság becslései szerint az IÁ több millió dollárja veszett oda.


Austin tábornok hangsúlyozta, hogy az említett moszuli támadás nem az első volt a maga nemében, az utóbbi hónapokban több hasonló létesítményre mértek csapást. “Folytatjuk az ellenség pénzügyi kárainak az okozását” – mondta, hozzátéve, hogy a dzsihadistáknak egyre nagyobb finanszírozási gondjai vannak.

A CNN amerikai hírtelevízió két meg nem nevezett védelmi tisztségviselőre hivatkozva korábban arról tájékoztatott, hogy a moszuli “pénzügyi központot” két 900 kilogrammos bomba pusztította el. A hírtelevízió megjegyezte azt is, hogy az amerikai hadsereg tisztában volt azzal, hogy az akció a célpont lokációja miatt akár 50 polgári halálos áldozatot is követelhet, de hajlandó volt vállalni a kockázatot a létesítmény jelentősége miatt. A légicsapás végrehajtása után végzett felmérés szerint azonban 5-7 ember vesztette életét – mondták a CNN-nek nyilatkozó tisztviselők.


Steve Warren, a Szíriában és Irakban légi hadműveleteket végrehajtó, Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője január elején egyebek mellett arról számolt be, hogy a koalíciós légicsapások révén az Iszlám Állam az olajkitermelésből származó bevételeinek 30 százalékától esett el tavaly óta.

A tavaly októberben indított “Tidal Wave II” (Szökőár 2) nevű légi hadművelet keretében az IÁ által ellenőrzött olajkitermelő létesítményeket támadják, és mindeddig 65 bevetést hajtottak végre.

Warren elmondása szerint a dzsihadista szervezet tavaly napi 45 ezer hordó olajt termelt, ami mintegy 34 ezerre csökkent a légi hadműveleteknek köszönhetően.

Kapcsolódó Cikkek