2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

Finnország vízummal fékezte meg a migránsok áradatát

Sikerült megfékezni a Németországból kompokkal Finnországba érkező migránsok áradatát, miután Helsinki kérésére már csak azokat engedik felszállni a hajójáratokra, akik rendelkeznek finn vízummal – jelentette szombaton a Hufvudstadsbladet című napilap.

A legjelentősebb svéd nyelvű finn napilap híradása szerint eddig naponta több tucat menedékkérő érkezett a Finnlines komptársaságnak a németországi Travemündéből induló járataival Helsinkibe, és a hatóságok kénytelenek voltak bérelt buszokkal a regisztrációs központba szállítani őket.


A Finnlines eddig csak személyazonosításra alkalmas igazolványt kért a beszálláskor, és ezt kihasználva sok illegális bevándorló vette az irányt Finnország felé, miután Svédország novemberben ideiglenesen visszaállította az ellenőrzést schengeni határain.

A helyzetet látva a finn hatóságok felszólították a komptársaságot, hogy beszálláskor ellenőrizze a vízum meglétét. A szigorított szabályozást a múlt héten jelentette be weboldalán a Finnlines.

Päivi Nerg, a finn belügyminisztérium titkárságának vezetője az Yle közszolgálati tévétársaságnak nyilatkozva leszögezte, hogy csupán az érvényben lévő jogszabályok betartatásáról van szó. A Németország és Finnország közötti utazás a schengeni övezeten belül történik, így a kompra szálláskor nincs hagyományos határellenőrzés.

A finn média beszámolói szerint a Németországból továbbutazó migránsokat segítő önkéntes csoportok felháborodással fogadták Helsinki döntését.

A finn bevándorlási szolgálat adatai szerint az országba tavaly mintegy 32,5 ezer menekült érkezett, legnagyobb részben Irakból. 2014-ben még mindössze négyezren kértek menedéket Finnországban. A menekültek többsége a svéd-finn határon át, a Németországból érkező kompjáratokkal vagy Lappföld felől az orosz-finn határon át érkezett az országba.

Kapcsolódó Cikkek