2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Finnországban és Svédországban is erőszakoltak a migránsok!

Finnország fővárosában és Svédországban is történtek szilveszter éjjel a kölnihez hasonló bűncselekmények – közölte a finn és a svéd rendőrség.

Helsinkiben számos nőt zaklattak szexuálisan szilveszterkor, amire ilyen formában korábban még soha nem volt példa, vagyis “egy teljesen új jelenségről” van szó – mondta csütörtökön Ilkka Koskimaki helyettes rendőrfőnök.


Petteri Orpo finn belügyminiszter korábban azt közölte, hogy információjuk volt arról, a kölni zaklatásokhoz hasonló bűncselekmények készületek, menekültek részvételével. Ezekhez a tervekhez köze volt hat iraki állampolgárnak, akit a rendőrség december 31-én őrizetbe vett egy befogadóközpontban, Kirkkonummi városában – tette hozzá. A finn hatóságok épp ezért fokozták a biztonsági óvintézkedéseket szilveszterkor.

A biztonsági erők beszámolója szerint ugyanakkor Helsinki egyik központi terén, ahol nagyjából 20 ezren ünnepelték az új esztendő kezdetét, sok nőt szexuálisan zaklattak. A főpályaudvaron, ahol mintegy ezer – elsősorban iraki – menedékkérő gyűlt össze, három esetben bántalmaztak nőket. Ez utóbbi bűncselekmények miatt a helyszínen őrizetbe vettek három gyanúsítottat – ismertette Koskimaki, aki viszont nem lát összefüggést a helsinki és a kölni esetek között.


Eközben a svéd rendőrség is arról számolt be pénteken, hogy legalább 15 fiatal nőt zaklattak férfiakból álló csoportok az ország déli részén található Kalmar városában. Johan Bruun rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a nőket körbevették egy zsúfolt téren, majd fogdosni kezdték őket. Senkinek nem esett baja, de az áldozatok közül sokakat megrémítettek a történtek. Két férfit – mindkettő menedékkérő – tolmács segítségével tájékoztattak arról, hogy szexuális bűncselekménnyel gyanúsítják őket. A svéd rendőrség igyekszik azonosítani további elkövetőket is.

Kapcsolódó Cikkek