EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Egyéb VIII.kerület IX.kerület

Folytatódik a Ludovika Campus bővítése

A következő években is folytatódik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusának fejlesztése, bővítése – mondta az MTI-nek adott interjújában az NKE rektora, aki szerint akkor lesz még erősebb az egyetem, ha minden kara a Ludovikára tud költözni.

Budapest, 2014. július 1. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának belső udvara Budapesten 2014. július 1-jén. Az egykori Ludovika Akadémia épületét, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új, központi főépületét március 25-i kormányrendeletben nyilvánították történelmi emlékhellyé. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Ludovika Akadémia épülete történelmi emlékhely
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Patyi András elmondta: erről már folynak a szakmai egyeztetések, a megvalósítás lehetőségéről a jövő év közepe táján születhet kormánydöntés. Felidézte, a 2012 januárjában az ő vezetésével indított NKE gyökerei az 1800-as évekbe nyúlnak vissza: 1808-ban született meg a törvény a Ludovika Akadémia megalapításáról, épületét több évtizedes munkával, nemzeti közadakozásból építették fel, és 1872-ben elindult a katonatisztképzés magyar nyelven. Hosszú történelmi múltja van a magyar rendészeti és közigazgatási felsőfokú képzésnek is. Az e három képzést egyesítő NKE most fejezi be negyedik évét.


Patyi András szólt arról is, hogy a kormány megújította a Ludovika Campus beruházási programját. Ennek nyomán az idén 12,5 milliárd forintot, 2017-ben további 12,5 milliárdot, 2018-ban pedig 5 milliárdot fordítanak a Ludovika fejlesztésére. Már folynak az alapozási munkálatai egy új, modern, szemináriumi termekkel, menzával, mélygarázzsal rendelkező oktatási épületnek, amely az Üllői út mentén fog felépülni. Megkezdődtek az előkészületek a rendészettudományi kar speciális oktatási épületének és az azzal egybeépített kollégiumnak a kivitelezésére, és a sportközpont építésére is megvan a szerződés, már csak az Orczy park vagyonkezelési és használati viszonyainak rendezésére várnak. Arról már korábban döntöttek, hogy a Ludovika szárnyépülete, amelyben ma még a Raoul Wallenberg iskola működik, az NKE-hez kerül. A tervek szerint ide hamarosan beköltözhet a Ménesi útról a közigazgatás-tudományi kar.

Budapest, 2015. szeptember 14. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusának új hallgatói kollégiuma a fővárosi Nagyvárad téren 2015. szeptember 14-én. A Közigazgatás-tudományi Kar hallgatóinak új, 13 ezer négyzetméteres, hatszáz férőhelyes kollégiuma a Finta és Társai Építész Stúdió tervei alapján épült meg. MTI Fotó: Balaton József

A 600 férőhelyes kollégium az Üllői út és a Nagyvárad tér egyik  éke lett modernitásával 
MTI Fotó: Balaton József

Címkék

Kapcsolódó Cikkek