2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Program

Hobo zenésen adja elő saját kálváriáját

Hobó, Földes László előadáasa a Nemzetiben (Fotó: Máté Krisztián)

Hobó szeretné megnevettetni az embereket

Földes László Hobo a Halj meg, és nagy leszel című szerzői esttel ajándékozta meg önmagát és a közönséget a Hobo 70 születésnapi programsorozat zárásaként. A saját zenés kálváriájaként meghatározott történetet természetesen Földes László 71 éves korában is játssza a Nemzetiben, legközelebb január 12-én.

A Halj meg, és nagy leszel saját megfogalmazása szerint „zenés kálvária 14 stációval – dalok, versek, vallomások, történetek az utolsó hetven évből”. Vidnyánszky Attila rendező ezzel ajánlja az „előadást: „az a Hobo, akit a Halj meg, és nagy leszel szerepében látnak, az egyik legőszintébb ember, akit valaha ismertem”.


– Itt, a színházban bevallhatok mindent, úgysem hiszi senki egy szavamat sem. Hogy utána könnyebb lesz? A fenét. A tapstól lesz könnyebb, hogy összevissza hazudhatok és megtapsolnak. Vagy igazat mondhatok? Nem hiszik el, de nem is kell, a lényeg az, hogy tapsoljanak… Ezért jó a színház. Itt minden lehetek, akár még önmagam is, úgysem hiszik el. Akkor minek hazudjak? Az nem könnyű, munkaigényes dolog, ki kell találni mindent, aztán leírni, megtanulni és úgy csinálni, mintha… – állítja Hobo .

Az életműsorozat részeként elkészült vallomásesten a szerző – bő két és fél órán át szünet nélkül – bluesban és versben meséli, fedi fel, adja ki, osztja meg és vállalja el a születésétől eltelt idő történeteit.


Hobó, Földes László előadáasa a Nemzetiben (Fotó: Máté Krisztián)

A nagy úttörő Hobo

Hobó, Földes László előadáasa a Nemzetiben (Fotó: Máté Krisztián)

A fenegyerek Földes Hobo

Az egyes életkorok: a mezítelen csecsemő, a kommunista apja és a fennálló rendszer ellen lázadó kamasz, a hosszú hajban is a szabadságot kereső suhanc, a benne rejtőző vadállatot is kihozó zenész egy-egy báb segítségével, Hobo mostani arcával jelenik meg a színpadon. A kisfiát elvesztő apa és a lánya születése örömén még Barbie-blues megírására is hajlandó érett ember hitetlenül és egyháztól függetlenül is mindvégig az Úrral diskurál. Vele beszéli meg ügyes-bajos dolgait, őt faggatja sorsáról, neki ordítja el dalban a fájdalmát, és őt kéri, hogy miközben itt áll az úton, és már látszik a vég, egy kicsit játszhasson még.

A már több mint 70 éves Hobo a tőle megszokott módon kendőzetlenül hívja elő a tényeket, és nézz szembe a négyévesen a szocialista pedagógia csődjének bizonyult óvodás, a renitens általános iskolás, a vegyész hippi, a vadember, a Nemzeti Színház-beli önmagával, aki márciusban újabb, ezúttal Csokonai-ősbemutatóval rukkol elő.

– Miután remélhetőleg félistenné emelkedtem, az önimádat és az önsajnálat – Jajjj, 80 felé, hazafelé! – útján, egy „Lipitlotty vagyok” munkacímű, Csokonai Vitéz Mihály műveit bemutató műsorra is készülök. Annyira szeretném megnevettetni az embereket, hogy ha kell, pávatollakat is dugdosok a fenekembe, és mutogatom magam, csak nevessenek! A feleségem ugyanakkor régóta mondja nekem, hogy írjak egyszer arról, mennyi szeretetet kaptam és milyen szép ez az ország. Ha lesz egy kis időm, nekiállok, hogy tudjak valamit visszaadni abból, amit kaptam, amiért itt maradtam a legnehezebb időkben is.

Kapcsolódó Cikkek