2020. február 18., kedd
Bernadett

Belföld

Jön a tavasz!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: egész Európában és hazánkban is jelentősen javul az idő.

Időjárási helyzet Európában:


Európa északi felének időjárását zonalitás jellemzi. Az élénk nyugat-keleti áramlásban az óceán felől egymást követik az időjárási frontok. Vonulásukat sok felhő, eső, zápor, illetve helyenként erős nyugati szél kíséri. A nyugatról folyamatosan érkező enyhe levegő már a Skandináv-félsziget északi felén is jelentősen mérsékelte az ottani hideget, már csak Oroszország európai területén – az ott húzódó magasnyomásban – van zord tél, ott helyenként havazik, az Ural előterében még -10 fok alatt marad a délutáni hőmérséklet. A kontinens nyugati felén azonban tavasziasan enyhe az idő, a hőmérséklet csúcsértéke többfelé a 15 fokot is meghaladja. A nyugatról áramló enyhe levegő a magasban már a Kárpát-medencét is elérte, hatása a légmozgás élénkülésével egyre inkább az alsóbb légrétegekben is érezhető lesz. Cs ütörtökön a napos, kissé szeles területeken az ilyenkor szokásosnál akár 10 fokkal is enyhébb időre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:


Szerdán főként a Dunántúl nyugati felén süt ki hosszabb időre a nap, de délután a középső területeken is vékonyodik, szakadozik a felhőzet, az ország északkeleti harmadán marad egész nap borult, párás, ködös az idő. Éjszaka ismét több helyen köd képződik, legkisebb eséllyel délnyugaton. Csütörtökön nagyobb területen süt ki a nap, az Északi-középhegység tágabb környezetében, illetve a Tiszántúl északkeleti részén viszont továbbra is borult, párás időre számíthatunk. Számottevő csapadék sehol sem lesz, a ködös területeken fordulhat elő szitálás. Csütörtökön többfelé megélénkül a délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 9 és 15, a tartósan borult, ködös tájakon 3 és 8 fok között valószínű.

Kapcsolódó Cikkek