2020. február 25., kedd
Mátyás

Egyéb XVI.kerület

Kertváros, a taekwondo bölcsője

A Patakfalvy név jól cseng a koreai eredetű olimpiai sportág, a taekwondo berkeiben. Miklós a hetvenes években kezdett munkájával felépítette és a mai napig vezeti a magyar szövetséget. Eredményes versenyzői pályafutását lányai és fia múlhatja felül, akár már négy év múlva, Tokióban.

– A szüleim 1977-ben költöztek ebbe a házba, amit aztán később édesanyámmal átépítettünk, majd a férjem is ideköltözött, a gyerekek pedig már ide születtek – mesélte Patakfalvy Móni korábbi válogatott síző, Patakfalvy Miklós felesége, miként telepedtek le közel a sashalmi piachoz. Miklós nem messze született, és bár sok helyen élt a fővárosban, végül ő is itt kötött ki. Két lánygyermekük már nemzetközi szinten is kiváló eredményeket tud felmutatni, míg fiuk kilencévesen már él-hal a taekwondóért.


A családot is a sport hozta össze. Móni síoktatóként dolgozott, amikor egy külföldi foglalkozás során találkoztak. A barátságból csak évekkel később lett szerelem. 1997-ben házasodtak össze, egy évre rá született Csenge lányuk, 2000-ben Luca és végül 2006-ban Domi.

Patakfalvy Miklós a Duna felett

Patakfalvy Miklós a Duna felett

– Labdarúgónak készültem, aztán felhívott egy barátom, hogy van itt valami karateszerű, de mégsem az. Lementem egy edzésre, megnéztem, és megtetszett az a sok lábtechnika – vázolta az elnök, milyen messziről is jutott el a küzdősportig. – Innentől fociedzések után heti háromszor lejártam taekwondotréningre is. Ez volt 1977 végén. Nyáron abbahagytam a focit, és teljes intenzitással a taekwondóra összpontosítottam, amellett, hogy testnevelőként tanítottam. Hamarosan megalakítottam saját klubomat, ahonnan később a tanítványaim szétszéledve újabb és újabb klubokat alapítottak – mesélt tovább Miklós, akit aztán a válogatott irányítására is felkértek, egyszerre volt versenyző és edző is.


– Három világversenyről 27 éremmel tértünk haza, de ez akkor még más világ volt. Küzdelem, formagyakorlat és töréstechnika is volt a programban. Az olimpiai programba is bekerült a sportág, ezt az irányvonalat követve pedig 1990-ben megalakult a Magyar Taekwondo Szövetség.

A sportág fejlődése töretlen világszerte, és idehaza is komoly potenciál van a fiatalokban. A Patakfalvy-lányok már most sikeres utánpótláskorú taekwondósok, pedig gyerekként igen messze voltak a pásttól. Balettoztak, tornáztak, majd egyszer szóltak, inkább taekwondóznának.

– Anya révén síelni is jártunk, de az fel sem merült, hogy hosszú távon azt válasszuk – adott választ arra a kérdésre Csenge, miért is választották a küzdősportot a havas lejtők helyett.

Csenge idén már a felnöttek között versenyez

Csenge idén már a felnőttek között versenyez

– A cél az olimpiai bajnoki cím, nem is lehet más – summázott Luca, mégis mi az, ami hajtja őket napról napra. – Tokióban, 2020-ban akár sporttörténelmet is írhatunk, hiszen magyar színekben női versenyző még nem volt olimpián. De mindig kis lépésenként tervezünk. Idén junior-világbajnokság és U21-es Európa-bajnokság lesz.

Luca tavaly junior Eb-t nyert

Luca tavaly junior Eb-t nyert

 

– A célunk ugyanaz, annyi most a különbség, hogy nekem idén már a felnőttek között kell helytállnom, de az U21-es Eb még rám is vár – tette hozzá Csenge.

Domi még nagyon fiatal ahhoz, hogy olimpiai célokról beszéljünk, de a múlt év végén már elindult az országos bajnokságon, hogy szokja a versenyek légkörét. Talán pár év múlva már az ő sikereiről is írhatunk.

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.