EUR: 335,79 Ft
CHF: 315,55 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Belföld III.kerület

Kétfelvonásos rémálom a brit iskolában

Ahogy befejeződött, úgy indult az új év az óbudai British International School Budapest számára: a decemberi bombariadót követően januárra is jutott egy robbantással való fenyegetés.

British International School, Óbuda, bombariadó (Fotó: MTI)

A magániskola tanulóit mind a két esetben kimenekítették, a kiérkező kommandósok és tűzszerészek azonban semmi gyanúsat nem találtak. Az intézmény hallgat, a rendőrség nyomoz. Úgy tudjuk, többről lehet szó, mint egy diákcsíny.


– Közveszéllyel való fenyegetés gyanújával folyik büntetőeljárás a British International School Budapesttel (BISB) szembeni bombafenyegetés ügyében – adott tájékoztatást a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Lokál érdeklődésére. A nyomozást a Bűnügyi Szervek Kiemelt Ügyek Főosztálya végzi, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Szerettük volna azt is megtudni, sikerült-e már feltárni, hogy a robbantással való ijesztgetés az iskolán belülről vagy kívülről érkezett, azonban a hatóság a folyamatban lévő ügy érdekeire hivatkozva elzárkózott a további információk kiadásától.

BISB, British International School, bombafenyegetés (Fotó: MTI)

Rendőrségi zár a BISB épületénél (Fotó: MTI)

A főképp diplomaták gyerekei által látogatott BISB-nek rövid időn belül már másodszor gyűlt meg a baja névtelen fenyegetőkkel: először még tavaly december elején, másodszor pedig a múlt hét közepén. Bombatámadás szerencsére egyik esetben sem következett be, sőt, a helyszínre érkező egységek semmi gyanúsat nem találtak. A helyzet komolyságát azért jól mutatja, hogy az év végi esethez a Terrorelhárítási Központ (TEK) egysége is kivonult, mivel állítólag a bejelentő konkrét robbantási időpontot is megjelölt. A január 19-ei bombafenyegetés ebben eltért az előzőtől, most a TEK munkatársai távol maradtak.


Lapunk úgy tudja, a két esetet együtt kezeli a rendőrség, ami arra utalhat, hogy a hatóság gyanúja szerint ugyanazon személy vagy csoport húzódik meg a robbantásokról szóló bejelentések mögött. Forrásaink szerint kizárható, hogy a magániskola mintegy 700 diákja között kellene keresni a bűnösöket, az ilyen elkövetőkre ugyanis nem jellemző a „csíny” megismétlése. Ennél valószínűbb, hogy direkt ok vezetett ahhoz, hogy immár másodjára is „megtalálták” a BISB-t. Az egyik lehetséges magyarázat szerint az iskola Nagy-Britannia szíriai szerepvállalása miatt kerülhetett célkeresztbe. Erre erősít rá, hogy a budapesti bombafenyegetéssel egy időben a brit nemzetközi iskola stockholmi épületét is hasonló „támadás” érte.

Megkerestük a BISB illetékeseit is, többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy az iskola életében milyen hatást váltottak ki a sajnálatos esetek, szigorodtak-e például a biztonsági előírások. Az intézmény kommunikációs osztálya azonban elhárította érdeklődésünket. Szerintük „nem tesz jót a BISB hírnevének, ha ilyen ügyekről beszélnek”.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elkészült a Lovarda és Főőrség a Várban

  Elkészült a Lovarda és Főőrség a Várban

   Világszerte is példaértékű lehet a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújuló budai Vár és az ahhoz tartozó épületek. Magyarország határidőre, az UNESCO által rögzített tartalmi és formai követelményeknek megfelelően elkészítette a budapesti világörökségi helyszín állapotmegőrzési jelentését.

 • Öt százalékkal nőtt tavaly a GDP

  Öt százalékkal nőtt tavaly a GDP

  Az elmúlt évben 4,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző évihez képest – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

 • Hatalmas többség támogatja a Liget Projektet

  Hatalmas többség támogatja a Liget Projektet

   Magyarország lakosságának 80 százaléka támogatja a Liget Budapest Projekt teljes körű megvalósítását a Városliget megújítására vonatkozó konkrét tervek ismeretében – derült ki az Inspira Research Group által készített felmérésből.