2020. február 21., péntek
Eleonóra

Külföld

Kétmillió dollár tíz centért!

A remélt ár kétszereséért, kétmillió dollárért kelt el egy ritka amerikai tízcentes érme egy floridai árverésen.

Az 1894-es érme a floridai numizmatikusok egyesületének tampai árverésén talált új gazdára: egy műgyűjtő 1 997 500 dollárt fizetett érte – közölte pénteken a Heritage Auctions aukciósház.


Az egykori gravírozója, Charles Barber után Barber-tízcentesnek nevezett pénzérmét San Franciscóban verték csupán 24 példányban 1894-ben, és világszerte kilenc fennmaradt példány ismert belőle.

Van néhány ikonikus darab a ritka érmék piacán. Ez az egyik ilyen numizmatikai ritkaság – hangsúlyozta David Hall, a kaliforniai éremminősítő szolgálat egyik társalapítója, aki életében 30 millió érmét becsült fel, köztük a Barber-tízcentest is.

Mint elmondta, azért vertek ilyen keveset ebből az érméből, mert abban az évben recesszió uralta a gazdaságot és nem volt szükség több tízcentesre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendőrőrs garázsába csapódott

  Rendőrőrs garázsába csapódott

  Tátva maradt a szája a rendőröknek egy melbourne-i őrsön, amikor az épület garázsába hatalmas robajjal rontott be egy kocsi, ami aztán egyenesen egy járőrautó tetején landolt.

 • Nap képe: Isteni macska

  Nap képe: Isteni macska

  Újrahasznosítható fémhulladékból épített óriásszobrott Ibrahim Szalah Básztet egyiptomi macskaistennő tiszteletére.

 • Az uniós büdzséről tárgyal Orbán Viktor

  Az uniós büdzséről tárgyal Orbán Viktor

  Kezdetét vette a következő hétéves uniós költségvetésről szóló brüsszeli EU-csúcstalálkozó.  A Twitteren a tanácsi elnök szóvivője tudatta: Orbán Viktor és Charles Michel már a tegnapi nap folyamán tárgyaltak egymással.