EUR: 339,41 Ft
CHF: 319,35 Ft
2020. február 26., szerda
Géza

Külföld

Kicsoda valójában Donald Trump? A meglepetésember portréja

A 2016-os amerikai elnökválasztás kampányában két olyan “meglepetésember” bukkant fel, aki váratlan és sokakat meglepő népszerűségre tett szert. Egyikük Bernie Sanders vermonti demokrata párti szenátor, a másik a republikánus párti Donald Trump milliárdos üzletember, aki egyelőre magasan a legnépszerűbb a versenyben lévő jelöltaspiránsok közül.

Donald Trump a politikán kívüli világból érkezett a politikába: a pénzcsináló vállalkozások világából a pénznyelő politikáéba. Azt mondják róla, hogy Amerika leghíresebb és legszínesebb milliárdosa. A durvaságig szókimondó, majdnem mindig dühös arcot mutat, indulatos és lekezelő, és mégis: a legnépszerűbb az elnökjelöltségre törő republikánusok között.


New York, 2015. november 3. Donald Trump, a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó üzletember legújabb, Megnyomorított Amerika című könyvének bemutatóján a New York-i Trump Towerben 2015. november 3-án. (MTI/AP/Richard Drew)

MTI/AP/Richard Drew

A napokban egy kampánygyűlésén azt találta mondani, hogy akkor sem csökkenne a népszerűsége s nem veszítené el egyetlen hívét sem, ha a nyílt utcán lelőne valakit. Hívei csüggenek rajta, politikai ellenlábasai elítélik vagy jobb esetben viccelődnek rajta, Jonah Goldberg, a neves publicista például “irritábilis Trump szindrómáról” ír. A londoni parlamentben pedig a minap arról vitáztak, hogy kitiltsák-e Donald Trumpot muszlimellenes kijelentései miatt az Egyesült Királyságból.

A 69 éves Donald Trump négygyermekes családban született New Yorkban. Apja ingatlanfejlesztőként vált módos emberré, de a fiától elvárta, hogy a cégnél a legalacsonyabb beosztásban kezdjen dolgozni. A nehezen kezelhető Donaldot azonban 13 éves korában, amikor az iskolában már nem bírtak vele, szülei egy katonai akadémiába adták be. Később üzleti ismereteket tanult, a Pennsylvania Egyetem tekintélyes Wharton Iskolájában diplomázott, majd a családi cégnél kezdett dolgozni az apjával, miután a bátyja, Fred úgy döntött, mégis inkább pilóta lesz.


Trump ma azt mondja, hogy az apjától kapott egymillió dolláros kölcsönnel szállt be az ingatlanfejlesztő üzletbe. A családi vállalkozásnál a lakossági ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó üzletág vezetője lett, majd 1971-ben teljes egészében átvette a vállalat irányítását. “Édesapám volt az ihletőm” – mondta, amikor apja 1999-ben elhunyt.

Donald Trump akkor már milliárdos volt, s brooklyni és queensi ingatlanfejlesztései után beruházásaival Manhattant is célba vette. Szállodákat alakított át, és megépíttette a máig leghíresebb manhattani épületek egyikét, a 68 emeletes Trump tornyot az Ötödik sugárúton. Az utolsó öt emeleten egyébként ő lakik a családjával: harmadik feleségével és közös gyermekükkel. Ettől kezdve lett “szokása”, hogy különböző, saját tulajdonában lévő ingatlanjait saját magáról nevezze el. Trump palota, Trump nemzetközi szálloda, Trump kaszinó… – még az indiai Mumbaiban és a törökországi Isztambulban is vannak Trump tornyok.

Trump ugyanakkor nagy kudarcokat is elkönyvelt. Az 1990-es évek közepén csődbe mentek New Jerseyben lévő kaszinói, szállodái, és tetemes veszteségekkel volt kénytelen szembenézni szállodaipari érdekeltségeinél is. Négy csődeljárást folytattak le ellene.

Közben szórakoztatóipari mogul is lett: 1996-tól az övé volt a Világszépe, az Amerika Szépe és az Amerika Tinédzser Szépe verseny, 2003-től hosszú éveken át saját valóságshowja volt az NBC televíziós csatornán, több könyvet írt, de csokornyakkendőket és ásványvizet forgalmazó cége is van. A Forbes magazin adatai szerint vagyona 4,5 milliárd dollárra (csaknem 1300 milliárd forintra) tehető; igaz, ő maga azt állítja, hogy tízmilliárdja van.

Donald Trump a harmadik feleségével él. Első felesége a cseh Ivana Zelnickova élsportoló és modell volt. Három gyermekük született, és 1990-es válásuk bőséges pletykával szolgált az amerikai bulvársajtónak. 1993-ban Trump feleségül vett egy Los Angeles-i színésznőt, Marla Maplest. Egy lányuk van, de 1999-ben ez a házasság is válással végződött. 2005-ben Trump a nála húsz évvel fiatalabb Melania Knauss ljubljanai topmodellt vette feleségül; egy közös gyermekük van.

Az üzletember 2000-ben már próbálkozott a politikával. Egy kicsiny és jelentételen párt, a Reform Párt jelöltjeként akart indulni, de hamar visszakozott. Akkoriban a Fehér Háztól, egyenesen Bill Clintontól kért tanácsokat, sőt Clintonék készítették fel őt az esetleges választási kampányra is. A Clinton Elnöki Könyvtár egy pár nappal ezelőtti bejelentés szerint éppen most szándékozik nyilvánosságra hozni vagy ötszáz oldalnyi olyan dokumentumot, amely a Clinton-házaspár és Donald Trump kifejezett baráti viszonyát érzékelteti.

Donald Trump 2015 júniusában jelentette be, hogy versenybe száll a republikánus elnökjelöltségért. “Szükség van valakire, aki a szó szoros értelmében kézbe veszi ezt az országot és ismét naggyá teszi” – fogalmazott a bejelentéskor mondott beszédében. Akkor azt is ígérte, hogy jelöltként nem lesz szüksége arra, hogy pénzt gyűjtsön, financiális támogatókat szerezzen, így nem kell majd senkinek semmiféle szívességet tennie, ha elnök lesz.

“Tegyük ismét naggyá Amerikát!” – ezzel a jelszóval járta és járja ezekben a hónapokban Amerikát. Kampányában nem egyszer ellentmondásos és vitát kavaró állásfoglalásokkal rukkol elő. Ilyen volt például, amikor a párizsi és a kaliforniai San Bernardinóban elkövetett terrorista merényletek után azt követelte, hogy átmenetileg tiltsák meg muszlim vallásúak beutazását az Egyesült Államokba.

Kapcsolódó Cikkek