2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Külföld

Kínaiak vették meg a nagy hollywoodi filmstúdiót

Először kerül kínai kézbe egy hollywoodi filmstúdió: a Wanda Group kedden jelentette be, hogy 3,5 milliárd dollárért (1019 milliárd forintért) megvásárolja a Legendary Entertainmentet, ahol olyan filmek születtek, mint a Batman.

A Wanda, amelyet Kína egyik leggazdagabb üzletembere, a 62 éves Vang Csien-lin vezet, rendkívül gyorsan terjeszkedik a filmiparban. 2012-ben felvásárolta az amerikai AMC mozihálózatot, és Kína keleti részén egy nyolcmilliárd dolláros filmstúdió-komplexum létrehozásán fáradozik.


A hollywoodi stúdió átvételével a Wanda immár a filmipar teljes egészében – a produkció, a forgalmazás és a bemutatás terén is – megvetette a lábát. A Kína északkeleti részén fekvő Talien kikötővárosban működő vállalatnak a szállodaiparban, a kereskedelemben és az ingatlanüzletben is vannak érdekeltségei.

A Legendary stúdiójában olyan filmek készültek, mint a Batman-trilógia, az Eredet és a Másnaposok. A stúdió szerint filmjei világszerte több mint 12 milliárd dollárt (3500 milliárd forintot) kerestek.

“A Wanda segít kiterjeszteni a Legendary piaci lehetőségeit, különösen a gyorsan fejlődő kínai piacon” – fogalmazott a vállalat közleménye.

A stúdió élén továbbra is Thomas Tull áll majd. “A Wanda és a Legendary egy teljesen új nemzetközi szórakoztatóipari vállalatot hoz létre” – értékelte Tull.

Vang vagyona a leggazdagabb kínaiak listáját közlő Hurun Report szerint 34 milliárd dollárra (9898 milliárd forintra) rúg.

A kínai vállalatok az elmúlt évben 11 milliárd dollárt (3202 milliárd forintot) fektettek be az Egyesült Államokban a washingtoni American Enterprise Institute kutatója, Derek Scissors szerint. A teljes befektetés 2005 óta meghaladja a 93 milliárd dollárt (27 ezer milliárd forintot).

Kapcsolódó Cikkek