2020. február 26., szerda
Géza

Külföld

Kitiltották az országból a britet, mert becsmérelte a lókolbászt

A kirgiz hatóságok hétfőn őrizetbe vettek és kiutasítanak egy brit állampolgárt az “ország megsértésére” hivatkozva, amiért az illető becsmérlő megjegyzést tett a kirgiz lókolbászra.

Az egyik helyi aranybányában dolgozó Michael McFeat bűne az volt, hogy a Facebook internetes közösségi oldalon a mén nemi szervéhez hasonlította a kolbászt. A kirgiz belügyminisztérium szerint a megjegyzés felháborodást keltett a bányában, és McFeat kirgiz munkatársai sztrájkba kezdtek a lókolbász becsmérlése miatt.


A férfi később törölte a posztot a Facebookról, és egy bocsánatkérő üzenetet töltött fel a helyére. Ezt követően megpróbálta elhagyni az országot, de a kirgiz főváros nemzetközi repülőterén őrizetbe vették, majd “Kirgizisztán nemzeti becsületének megsértése” miatt vádat emeltek ellene.

Korábbi jelentések még arról szóltak, hogy akár ötéves börtönbüntetést is kaphat tettéért, de a kirgiz belügyminisztérium hétfőn közölte, hogy egy napon belül kiutasítják a férfit, miután időközben állítólag arra is fény derült, hogy nem rendelkezett tartózkodási engedéllyel.

A Kumtor bánya, ahol Michael McFeat dolgozott, egyébként Közép-Ázsia legnagyobb aranybányája, és a teljes kirgiz export egyharmadát az ottani termelés adja.

Kapcsolódó Cikkek