EUR: 339,89 Ft
CHF: 320,09 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb I.kerület IV.kerület

Kováts Nóra: A MEO-ban nőttem fel!

Kováts Nóra, ügyvezető Blitz Galéria ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kováts Nóra, a Blitz Galéria vezetője
(Fotó: Sáfár Tibor)

A Blitz Galéria vezetője, Kováts Nóra már a tavaszi aukciót tervezgeti, amelyet a MEO-ban szeretne megrendezni. Ennek nem csak a sikeres téli árverés az oka, hanem – mint ahogy azt a Lokálnak elmesélte – egy olyan érzelmi szál is, ami az egykori legendás újpesti galériához köti.

Sokan úgy képzelik, hogy a művészeti aukció kizárólag az értő, műgyűjtő közönség kiváltsága, főleg ha kortárs művészetről van szó. Kováts Nóra, a Blitz Galéria vezetője azt az utat tűzte ki, hogy mindenki számára elérhető és élvezhető legyen egy-egy árverés. Éppen ezért legutóbbi,  a MEO-ban tartott rendezvényük a Quimby frontembere, Kiss Tibi tárlatvezetésével kezdődött.


kiss_tibi_blitz

A MEO-ban Kiss Tibi tartott rendhagyó tárlatvezetést

– Fontos volt, hogy a MEO-ban legyen az első, általam szervezett aukció, hiszen gyakorlatilag ott nőttem fel – mesélte Kováts Nóra, akinek édesapja, Kováts Lajos, a Blitz Galéria alapító tulajdonosa hozta létre a MEO Kortárs Művészeti Gyűjteményt is, amely  2001-től 2004-ig létezett és nemzetközi hírnevet szerzett. – Gyakorlatilag festmények között nőttem fel, de fotósnak készültem, aztán amikor elkezdtem édesapámmal dolgozni, valahogy természetes lett számomra, hogy ez az utam. Mindenben kikérem a véleményét, mindent meg tudunk beszélni, de ő is hallgat rám.

Nóra négy éve  a galéria vezetője és azóta kialakított egy markáns, lendületes és fiatalos arculatot.


– A másodlagos kortárs piac érdekel, azt szeretném erősíteni, a máról és a mának szóló műveket és művészeket figyelem és hívom meg. Rengeteg gyűjtővel dolgozunk együtt, de van olyan művész, akit megkeresünk, és van, aki jelentkezik hozzánk.

Az árverésre bárki elmehet és licitálhat. A laikusoknak egy igényes katalógus segít az eligazodásban, amely valamennyi árverésre kínált művet tartalmazza a kikiáltási árral, a képek, tárgyak alkotójának nevével, a mű címével és fontosabb paramétereivel. Kováts Nóra szerint biztató a helyzet, hiszen a régi gyűjtők mellett nevelődik egy fiatal, új, értő és befogadó közönség. A Blitz Galéria már a tavaszi aukcióra készül, amelyet a tervek szerint szintén a MEO-ban rendeznek meg.

Kapcsolódó Cikkek