EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb XVIII.kerület

Luca kiverekedné magát az olimpiára

Heti öt edzés, hétvégén verseny, és otthon is csak a karate kerül szóba. Így telnek Szántai Luca és szülei mindennapjai. A kerületben élő és tanuló, tizenhárom éves tehetség idén Európa-bajnoki címének megvédésére készül, valamint nagyon várja, hogy a sportág bekerüljön végre az olimpiai programba.

– Amikor elsős lettem, a röplabda és a karate között lehetett választani. Sportolni mindenképpen szerettem volna, de gömbérzékem nem volt, maradt a karate – avatott be a részletekbe Szántai Luca, a karate wadokai ágában már háromszoros Európa-bajnoknak számító versenyző. – Tetszettek az edzések, sok barátom is lejárt eleinte, ezért ottragadtam. Amikor először nyertem kumiteversenyt, hétévesen, éreztem, ezt szeretném is folytatni.


Szántai Lucának több, mint 150 érme van már

Szántai Lucának több, mint 150 érme van már

Néha azért eszébe jut, milyen jó lenne a délutánt vagy a hétvégét a barátokkal tölteni, de mivel minden tréning után boldogan távozik az Ady Endre utcai iskola tornaterméből, nem kérdés, mit választ.

A karate komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy minél hamarabb olimpiai sportággá váljon. Idén Rióban még nem, négy év múlva, Tokióban már lehet, hogy felkerül a programba mint bemutató sportág. Erről a Nemzetközi Olimpiai Szövetség augusztusban dönt.


– Természetesen nekem is az a célom, hogy egyszer olimpián szerepeljek. Ezért is dolgozom nap mint nap.

Luca már az első versenyévében második helyezést ért el az országos bajnokságon. Azóta többszörös magyar bajnok egyéni és csapatversenyszámokban is, illetve az összes karatestílust felvonultató WKF magyar bajnokságon is nyerni tudott. 2012-ben lehetőséget kapott arra, hogy a magyar wadokaiválogatott legfiatalabb tagjaként – tízévesen – hazánkat képviselje az Európa-bajnokságon, ahol ötödik helyezést ért el kumite kategóriában. Azóta háromszoros Európa-bajnok, ezenkívül még két ezüst- és két bronzérmet szerzett. A tavaly novemberben, Luxemburgban megrendezett 43. wadokai Eb-n megvédte elsőségét küzdelemben, emellett csapatkatában is Európa-bajnok lett, illetve egyéni formagyakorlatban a dobogó harmadik fokára állhatott. Ezzel ő a válogatott legeredményesebb versenyzője.

Luca szülei minden segítséget megadnak lányuknak, hogy minél eredményesebb legyen, ráadásul együtt edzenek vele az Ady iskolában. Talán nem véletlenül szokták mondani a keleti harcművészetekre, hogy egy életen át elkísérik az embert, nem lehet abbahagyni pár év után.

– Tizenhat évesen már karatéztam, és most, negyven felett szeretném megvalósítani álmomat, hogy feketeöves legyek. Még két-három év kell ehhez. A párom is kedvet kapott, de most sérülés miatt nem tud részt venni a foglalkozásokon – mondta a Lokálnak Szántai László, a büszke apuka.

Szántai Luca karate Európabajnok ( Fotó: Sáfár Tibor)

Luca minden napját edzéssel tölti (Fotó: Sáfár Tibor)

– Is-is – adott gyors választ Luca arra a kérdésre, örül-e annak, hogy a szülők ott vannak az edzésein. – Néha rossz, de általában inkább jó, mert segítenek elemezni, mondják, mik a hibáim. Minden versenyemet felvették videóra gyerekkorom óta, és mindig visszanézzük a felvételeket.

Tavasszal kezdődik a magyar bajnokság, mely egyúttal kvalifikál a 2016-os Európa-bajnokságra. – Nem is lehet más a célom, mint megvédeni a kumitében szerzett címemet, katában pedig szeretnék már első lenni.

A karate közelebbről

Luca a japán harcművészet wadokai ágában ér el nagy sikereket. Ezen belül megkülönböztetik a formagyakorlatot (kata), ahol kötött elemeket kell bemutatni, amit a zsűri pontoz, és a küzdelmet (kumite), ahol két versenyző egymás elleni összecsapásban dönti el, ki a jobb. Utóbbiban háromszoros Európa-bajnoknak mondhatja magát, míg katában Eb-bronzéremig jutott a tehetség.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek