2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

Madaja, az éhező szír város

Kórosan sovány, beesett arcú túlélőkről, szívszorító jelenetekről számoltak be az ENSZ sokat próbált segélymunkásai a hónapok óta a szíriai kormányerők által ostromgyűrűbe zárt Madaja városában – írta jelentésében a Reuters brit hírügynökség.

Tavaly október óta hétfőn érkezett először egy 49 teherautóból álló, egyebek mellett élelmiszereket, bébiételt és takarókat szállító segélykonvoj a libanoni határ közelében fekvő városba, amelynek közel 42 ezer lakosából 17600-an Szíria más részéről menekültek Madajába.


Ezzel párhuzamosan 21 teherautó hasonló segélycsomagokat szállított a többségében síiták lakta Fua és Kefraja falvakba, amelyeket a szíriai felkelőcsoportok tartanak hónapok óta ostromzár alatt.

Az ENSZ korábbi adatai alapján Madajában mintegy negyvenezer ember – köztük húszezer gyermek – szorul “azonnali életmentő segítségre”. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet adatai szerint december elseje óta huszonnyolcan haltak éhen a szíriai városban.


“Egyszerűen szívbemarkoló azt látni, milyen helyzetbe kerültek az emberek” – jegyezte meg Pawel Krzysiek, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) egyik munkatársa. “Az imént hozzám fordult egy kislány, és az első kérdése az volt, hoztam-e ételt, mert az emberek itt nagyon éhesek” – mondta.

“Összegyűltek a piactéren. Lehetett látni rajtuk, hogy alultápláltak, hogy éheznek. Csontsoványan, elcsigázottan és vigasztalhatatlanul álldogáltak. Egyetlen arcon sem lehetett mosolyt látni. Egyáltalán nem ezt látja az ember, amikor megérkezik egy segélykonvoj. Azok a gyerekek, akikkel beszéltem, azt mondták, nem volt erejük játszani” – festett lesújtó képet a madajai helyzetről a segélykonvojt kísérő Elizabeth Hoff, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) damaszkuszi képviselője.

A BBC brit közszolgálati televíziónak Madaja lakói arról számoltak be, hogy voltak olyanok, akik macskákat ettek, mások kukákból gyűjtöttek ételmaradékot vagy füvet rágcsáltak. “A helyzetünk nagyon rossz. Gyerekeink éheznek, a testünk minden ízében remeg, az éhség miatt gyakran elájulunk. Vérszegénységben és sok más betegségben szenvedünk. Nincs élelem, még kenyér sincs. Nincs víz, áram vagy fűtés. A gyerekeink egész éjjel sírnak és nem találunk semmit, amivel megetethetnénk őket” – mondta a BBC-nek egy madajai asszony.

Hoff úgy nyilatkozott, csütörtökön egy ENSZ-segélyszállítmány érkezik a szíriai városba, amely még több élelmiszert és gyógyszert szállít. A WHO képviselője hozzátette, mobilkórházakat szeretnének felállítani és orvosokat hívnak Madajába. Dibeh Fakr, az ICRC szóvivője ugyancsak azt mondta, csütörtökre tervezik a következő segélyszállítmányt.

Az ENSZ arra szólította fel a szíriai háborús feleket, hogy engedélyezzék a város mintegy négyszáz, az éhezés miatt életveszélyesen legyengült lakójának a település elhagyását – mondta kedden New Yorkban Stephen O’Brien, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese.

Nyugati diplomaták elítélték a kiéheztetés fegyverként való alkalmazását. Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azzal vádolta meg Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát, hogy egyfajta groteszk, “Éhezz vagy add meg magad!” taktikát követ. Matthew Rycroft, brit ENSZ-nagykövet azt mondta, a segélyek szándékos hátráltatása a nemzetközi humanitárius jog megsértése. Jogszakértők véleménye szerint ezek az esetek kimeríthetik a háborús bűnök vagy az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények fogalmát.

Korábban egy Szíriáról szóló, független ENSZ-bizottsági jelentés mind a szíriai felkelőket, mind a kormányerőket elítélte az általuk ostrom alatt tartott térségek kiéheztetése miatt.

A Madaja és más ostromlott települések blokádja miatt kialakult helyzet visszavetheti a január 25-re Genfbe tervezett béketárgyalásokat is. Emiatt az ENSZ arra szólította fel a feleket, hogy Szíria egész területén, különösen az ostromlott és nehezen elérhető térségekben tegyék lehetővé a bejutást a segélyszervezetek számára.

Kapcsolódó Cikkek