EUR: 339,23 Ft
CHF: 318,49 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Belföld

Magyarország kész a román határon is kerítést építeni!

Magyarország kész “már másnap” kerítést építeni romániai határán, ha a migránsok Horvátország helyett arra vennék az irányt – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Szijjártó rámutatott, hogy Európa déli határai még mindig tágra nyitva állnak a közel-keleti és az afrikai migránsok százezreinek folytatódó beáramlása előtt, ami kétségeket vet fel a nyitott belső európai uniós határok schengeni rendszerének jövőjével kapcsolatban.


A tárcavezető szerint több tízezer rendőrből és katonából álló közös európai erővel kellene megállítani a migránsok áradatát Görögország hosszú tengeri határánál.

“Ha nem lenne tragikus (a helyzet), nevetnék, amikor az európai tisztségviselőket arról hallom nyilatkozni, hogy a Frontex (az Európai Unió határőrizeti ügynöksége) több száz tisztje lenne a megoldás – nem ez a helyzet” – idézte a Reuters a magyar minisztert.

“Ha Görögország nem kíván részese lenni a megoldásnak, akkor a bolgárokkal és a macedónokkal kell tárgyalnunk” – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter hozzátette: Magyarország előkészületeket tett arra, hogy szükség esetén gyorsan kerítést építsen a Romániával közös határán.

“Ha ott kerítést kell majd építenünk, már másnap kész leszünk rá” – jelentette ki.

“Minden korábbinál valószínűbb, hogy a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezet déli határa egyenlő lesz Görögország (Bulgáriával és Macedóniával közös) északi határával” – mondta Szijjártó Péter.

Kapcsolódó Cikkek