2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

Már Merkel legitimációját vonják kétségbe

Hiányzik a demokratikus legitimáció Angela Merkel német kancellár menekültpolitikája mögül, ezért a törvényhozás alsóházának (Bundestag) szavaznia kell arról, hogy folytatható-e még a Merkel-féle politika – mondta Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Der Spiegelnek.

A német hírmagazin szombati, digitális formátumban péntek este kiadott számában közölt interjúban a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa hangsúlyozta: a Kölnben nők ellen, áldozatok és tanúk szerint észak-afrikai, arab származású férfiak által elkövetett szexuális zaklatások és rablások megmutatták, hogy “nem elég csak figyelmeztetni, cselekedni kell”.


A hatóságoknak pontosan tudniuk kell, hogy ki van az országban, és ehhez gyökeres változás szükséges a határigazgatásban. Ez azt jelenti, hogy akinek nincs esélye menekültstátust szerezni, azt nem is szabad beengedni.

Markus Söder tiszteletre méltónak nevezte, hogy Angela Merkel humanitárius okokból, egy rendkívüli helyzetben megnyitotta a határokat. Ugyanakkor a jogszabályok “tartós hatályon kívül helyezése nem oldja meg a gondokat, hanem nap mint nap új problémákat termel”, és az a veszély fenyeget, hogy “összeomlik Schengen”, mert a polgárok nem tűrik el a határok nyitottságát.


Európai megoldás azonban nincs a láthatáron, ezért “hatékony nemzeti megoldásra” van szükség – mondta a CSU egyik legbefolyásosabb politikusaként, a pártelnök-miniszterelnök Horst Seehofer egyik lehetséges utódaként számon tartott bajor pénzügyminiszter.

Hozzátette, hogy a határok megnyitásával a menekültpolitikában végrehajtott “alapvető fordulatról” Angela Merkel és a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, Sigmar Gabriel döntött, és ugyan meglehet, hogy az adott helyzetben humanitárius okok miatt nem lehetett másként eljárni, “de a Bundestagot soha nem kérdezték meg, hogy tartóssá akarja-e tenni a rendkívüli állapotot”.

Ezt a kérdést pedig föltétlen a Bundestag elé kell terjeszteni, hiszen a szövetségi kormánynak még ahhoz is felhatalmazást kell kérnie a testülettől, hogy “néhány katonát külföldi bevetésre küldjön”, ezért abban a kérdésben is a parlamentnek kell döntenie, hogy akar-e Németország befogadni több mint egymillió embert – mondta az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártjának politikusa.

Kapcsolódó Cikkek