2020. február 25., kedd
Mátyás

Külföld

Már több mint 150 halott az ukrán influenzajárványban

Ukrajnában 155 ember halt meg az influenzajárvány következtében – közölte pénteken az ország egészségügyi minisztériuma.

“A járványszezon kezdete óta Ukrajnában 155 ember halt meg az influenzajárványban. Ezt a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették” – mondta az egészségügyi tárca.


A fertőző betegségben eddig két, 17 évesnél fiatalabb gyermek is meghalt.

A legtöbb haláleset, szám szerint 32 az Odesszai megyében volt, ugyanakkor Vinnicja megyében 13, Zaporizzsja megyében 12, Rivne megyében pedig 11 ember halt meg a kórban.

Olekszandr Kvitasvili ukrán egészségügyi miniszter a héten elmondta, hogy a megbetegedések száma az ország 18 megyéjében túllépte a járványos küszöböt, közülük 11 megyében ötven százalékkal.

Ukrajnában 2015 decembere óta terjed az új típusú, H1N1-es influenza is. Kijev főorvosa, Oleg Ruban korábban bejelentette, hogy az ukrán főváros egészségügyi hatóságai az influenzavírus új törzsét regisztrálták, a H3N2-t, amelyet Svájcból hurcolhattak be Ukrajnába.

A 2009-2010-es H1N1 járvány idején Ukrajnában öt hónap leforgása alatt majdnem 6,5 millió ember betegedett meg és 1127-en vesztették életüket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben – a Mexikóban és Egyesült Államokban feljegyzett esetek után – figyelmeztetett először az emberi, a madár- és a sertésinfluenza-vírus genetikai keveredésével létrejött H1N1 okozta világméretű járványra, amely 2010-ig 214 országban összesen 18 500 halálos áldozatot követelt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sok gyerek megsérült! Szándékosan hajtott tömegbe a gázoló

  Sok gyerek megsérült! Szándékosan hajtott tömegbe a gázoló

  Szándékos volt a németországi Volkmarsenben hétfőn egy farsangi felvonuláson történt tömeges gázolás, a feltételezett elkövetőt elfogták, és eljárást indítottak ellene emberölési kísérlet gyanúja miatt – közölték a helyi hatóságok.

 • A nap képe: Rubik-Mona Lisa

  A nap képe: Rubik-Mona Lisa

  Rubik Ernő világhódító találmánya nem mindennapi alkotásra inspirálta a az Invader névre hallgató utcaművészt. A férfi  330 darab Rubik-kockából készítette el a világhírű Mona Lisa mását, amely most 480 200 euróért, vagyis kb.

 • Négyszáz kilós szobrot loptak

  Négyszáz kilós szobrot loptak

  Hatalmas veszteség érte Rio de Janeiro városát, ugyanis ismeretlen tolvajok elloptak egy négyszáz kilogramm súlyú, két méter magas bronzszobrot, ami Brazília első elnökének, Marechal Deodorónak anyját ábrázolja.