EUR: 335,57 Ft
CHF: 315,87 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Belföld

Még a vártnál is kedvezőbb a munkanélküliség

A vártnál kedvezőbb lett a tavaly október-decemberi munkanélküliségi ráta – hívták fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt adatait kommentálva a Takarékbank és az Erste makroelemzői, akik szerint tovább csökkenhet a munkanélküliség.

A KSH csütörtökön közzétett adatai szerint a múlt év október-decemberében 281 ezer volt a munkanélküliek száma, 38 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, ezzel a munkanélküliségi ráta 1,0 százalékponttal 6,2 százalékosra csökkent. A foglalkoztatottak száma elérte a 4 millió 259 ezret 2015 negyedik negyedévében, és 118 ezerrel – 2,8 százalékkal – volt több, mint egy évvel azelőtt.


Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. A foglalkoztatottak számának növekedése a gazdaság munkahelyteremtő képességét is tükrözi. Az elsődleges munkaerőpiacon 58 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, ami némi élénkülés az előző háromhavi átlaghoz képest – mutatott rá.

Az elemző felhívta a figyelmet arra is, hogy a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 10 ezerrel bővült a foglalkoztatás a mezőgazdaságban, 16 ezerrel a feldolgozóiparban, 6 ezerrel az építőiparban, 42 ezerrel a piaci szolgáltatások, valamint 38 ezerrel a közszolgáltatások területén. A munkanélküliek száma 3 ezerrel csökkent a szeptember-november közötti átlaghoz képest, míg 38 ezerrel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. Kedvezőnek nevezte, hogy a 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma 80 ezerrel növekedett, így a nem aktívak száma 2,988 millió volt.


Jelezte, hogy a foglalkoztatás ütemének növekedését ugyanakkor fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány. Szezonális hatások miatt ugyan az idei év elején a munkanélküliségi ráta átmenetileg újra meghaladhatja a 7 százalékot, azonban az év második felében már 6 százalék alá süllyedhet. Így idén 6,4 százalékosra csökkenhet az átlagos éves munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8 százalékról.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői szerint összességében 2015 egészében is folytatódott a munkaerőpiac feszesebbé válása, hiszen amellett, hogy csökkent a munkanélküliek száma a 15-74-es korosztályban, az aktív munkaerőként számon tartott emberek száma 4,5 millió fölé nőtt, ami azt jelenti, hogy az aktivitási ráta soha nem látott szintre, 60 százalék fölé emelkedett.

Az elemzők szerint fontos, hogy a munkanélküliségi és foglalkoztatottsági számok javulásában nagy szerepet játszott a közmunka program, hiszen az év végére több mint 230 ezer embert foglalkoztattak a program keretében. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden huszadik foglalkoztatott a közmunkaprogramban helyezkedett el. A közmunkaprogram mellett az elsődleges munkaerőpiac is fokozatosan élénkült tavalyi, azonban az üteme egyelőre nem nevezhető lendületesnek – vélték.

Közölték, az idén is folytatódhat a munkanélküliségi ráta csökkenése, az év egészében átlagosan 6,5 százalékra vagy akár enyhén az alá eshet a mutató a tavalyi 6,8 százalékról.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a munkanélküliségi ráta javulása nem meglepő, hiszen ez a múlt évben fokozatosan csökkent, a foglalkoztatottak száma pedig emelkedett. A múlt évi adatokat nagyban javító közfoglalkoztatás szerepe az idén is jelentős lesz, emellett elindulhat egy átrendeződés, amelynek eredményeként a közszférában dolgozók egy része a versenyszektorban helyezkedhet el – mondta.

Mivel több térségben munkaerőhiány alakult ki, ezért a magánszféra több munkaerőt képes felszívni, kérdés azonban, hogy lesz-e megfelelő képzettségű és mennyiségű munkaerő – fogalmazott.

A szakember szerint a kilátások alapján az idén átlagosan 6 százalék alá süllyedhet a munkanélküliségi ráta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet a kormány

  Megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet a kormány

  A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet, időben felkészült a kihívásokra; Magyarországon jelenleg nincs fertőzött – mondta Kásler Mikós, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés hétfői ülésén.

 • Korszakos beszédet tartott Orbán

  Korszakos beszédet tartott Orbán

  Orbán Viktor az általa meghonosított évértékelő beszédeiben mindig olyan ügyeket emel napirendre, amelyek hosszútávon meghatározzák Európa és Magyarország sorsát – mondták elemzők a Lokálnak a miniszterelnök évértékelő beszédére reagálva.

 • Elképesztően alpári volt az ellenzéki polgármester

  Elképesztően alpári volt az ellenzéki polgármester

  Ellenzéki politikus révén Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere sem jön zavarba ha trágárságról van szó. A politikus asszony múlt héten a legnagyobb természetességgel hülyézett le egy fideszes képviselőt.

 • Donald Trumppal tárgyalt a miniszterelnök

  Donald Trumppal tárgyalt a miniszterelnök

  Orbán Viktor miniszterelnök telefonon megbeszélést folytatott Donald Trumppal, az Egyesült Államok elnökével – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkára.