2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Aktuális

Mégis lehet magyar cég a gyórgyszerbotrányban

Ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot, hogy érintett-e magyar cég a Franciaországban halállal végződő gyógyszerkísérletben. A hazai felügyelet eddig cáfolta az erről szóló híradásokat, a készítményt megrendelő vállalat azonban lapunknak úgy nyilatkozott, hogy dolgozott magyar partnerrel.

Bial, portugál, gyógyszeripar, cég

Nem csak a portugálok felett gyűlnek a felhők

„Megerősítjük, hogy a BIA 10-2474 sorszámú gyógyszer hatóanyaga Magyarországon készült, a készítmény kapszulázása pedig Olaszországban zajlott” – ezt írásban közölte a Lokállal a Bial cégcsoport kommunikációs vezetője. Ez az a portugál vállalat, amely két hete a halállal végződő gyógyszerkísérletet megrendelte. Susana Vasconcelos arról is tájékoztatott, hogy mind a magyar, mind pedig az olasz partnerük rendelkezett az ilyen munkához szükséges európai uniós tanúsítványokkal. Szerettük volna megtudni, hogy konkrétan mely cégekről van szó, illetve hogy miről szólt a konkrét megbízatásuk, a menedzser azonban elhárította a kérdéseket arra hivatkozva, hogy a Bial jelenleg nem tartja időszerűnek további információk kiadását.


A portugálok állítása azért is érdekes, mert az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) múlt heti közleménye szerint Magyarország semmilyen formában nem érintett az ügyben, szerintük a Bial kizárólag Franciaországban végezte a készítményhez kapcsolódó feladatait. Ugyanakkor az OGYÉI azt is jelezte, hogy éppen a franca társhatóságok megkeresésére „nyilatkoztatja” a hazai gyártókat a kérdésben. Vagyis mégsem zárta ki teljesen, hogy lehet magyar szála a sajnálatos eseménynek. Ezt erősíti a portugál megrendelő mostani állítása is.

A BIA 10-2474 gyógyszer klinikai vizsgálatát azt követően függesztették fel, hogy az embereken való kipróbálása több esetben idegsérüléssel, egy esetben pedig halállal végződött január közepén Franciaországban. A vizsgálat során alkalmazott készítmény az endokannabinoid rendszerre hat, csökkenti az agy és a perifériás idegrendszer működését. Ilyen hatóanyagot egyetlen forgalomban lévő gyógyszer sem tartalmaz, és a francia klinikai vizsgálatban alkalmazták először.


Kapcsolódó Cikkek