2020. február 18., kedd
Bernadett

Külföld

Meglehet az ellenszere a halálos vírusnak!

Még az idén elkészülhet a védőoltás a zikavírus ellen – közölte egy amerikai-kanadai kutatócsoport, amely a vakcina kifejlesztésén dolgozik.

Gary Laval, a tudósok egyik vezetője a Reuters hírügynökségnek adott interjúban elmondta: bízik abban, hogy szeptemberben megkezdődhet az oltóanyag hatóságilag engedélyezett kipróbálása embereken, ami után egy hónappal már akár el is lehet kezdeni az immunizációt a legsúlyosabban érintett területeken.


A korábban viszonylag enyhe lefolyású zikaláz kórokozója, amelyet a legtöbbször szúnyogok hordoznak, több ezer embert fertőzött már meg Latin-Amerikában, és az Egészségügyi Szervezet szerint robbanásszerűen terjed az amerikai kontinensen. A kórokozó összefüggésbe hozható azzal, hogy az érintett térségben számos csecsemő született úgynevezett kóros kisfejűséggel. A vírust már nyugat-európai országokban is kimutatták. Magyarországon az ÁNTSZ csütörtöki tájékoztatása szerint egyelőre nem merült fel fertőzés gyanúja. A betegség ellen egyelőre nincs sem gyógyszer, sem védőoltás.

Kapcsolódó Cikkek