2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Külföld

Megölték az Iszlám Állam vezetőjét

Amerikai dróncsapás végzett Háfiz Szaiddal, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet afganisztáni vezetőjével – közölte pénteken a Tolo News afgán televízió, Nangarhar tartományi illetékesekre hivatkozva.

A kelet-afganisztáni tartomány egyik körzetének vezetője megerősítette, hogy Szaid az IÁ tíz másik harcosával együtt életét vesztette a hegyvidéki Acsin körzet Zvara nevű térségében.


A tartományi rendőrség szóvivőjének elmondása szerint csütörtökön két légicsapás a dzsihadisták tíz harcosával végzett. Egyelőre azonban nincs hivatalos megerősítése annak, hogy Szaid is a halottak között lenne. Hasonlóan nyilatkozott a tartományi kormányzó szóvivője is.

Szaid a dzsihadista szervezet egyik kulcsfigurájának számít abban az afganisztáni térségben, amelyet az IÁ Horászán tartománynak nevez. Nézetük szerint ez nemcsak afgán, hanem pakisztáni területeket is magába foglal. Mielőtt Szaid tavaly csatlakozott volna az IÁ-hoz, a pakisztáni tálibok (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP) egyik vezetőjeként tevékenykedett.

Ez a második alkalom, hogy halálhírét keltik. Már júliusban felröppentek hírek arról, hogy Szaiddal dróntámadás végzett, amit az IÁ akkoriban cáfolt.

Washington csütörtökön nyilvánította hivatalosan is terrorszervezetté az IÁ-H-t, vagyis az Iszlám Állam Horászán nevű csoportot.

Szerdán az afgán biztonsági erők hét tagja halt meg, hét másik pedig megsebesült egy terrortámadásban, amelyet dzsihadista fegyveresek a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban követtek el, az ottani pakisztáni konzulátus épületénél. A támadás elkövetőjeként egy arab nyelvű közleményben az Iszlám Állam jelentkezett, amely az utóbbi időben megvetette lábát Afganisztánban is.

Kapcsolódó Cikkek