EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb X.kerület

Mehet kutya a parkba, de nem mindenhova

Hatalmas felháborodást keltett az a tévében és újságban is megjelent hír, miszerint Kőbányán a nyártól már pórázzal sem sétálhatnak a kutyák a parkokban, kizárólag a kijelölt helyeken. Az önkormányzat szerint félreértették a rendeletet, és nem céljuk a kutyások teljes kitiltása a parkokból.

Kutyafuttató Kőbánya pongrác telep Csilla utca(Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

A sajtóban megjelent hírek szerint egy új kőbányai rendelet szerint akár 200 ezer forintos bírságot is kiróhatnak arra a kutyatulajdonosra, aki négylábúját beviszi a Csajkovszkij parkba, a Dausz Gyula, a Gépmadár, a Kistorony, az Óhegy, az Újhegy, a Rottenbiller parkba, a Szent László térre és a Sportligetbe. A gazdák felháborodtak, a nem kutyások szerint itt volt az ideje tenni valamit a parkokat ellepő kutyapiszok ellen.


– A kőbányai önkormányzatnak nem célja a kutyások teljes kitiltása a parkokból, ugyanakkor az évek óta tapasztalt áldatlan állapotok miatt korlátozni kívánja a kutyák zöldterületi jelenlétét – foglalta össze álláspontját az önkormányzat.

Decemberben a képviselő-testület az intézkedéseknek keretet biztosító rendeletet alkotott, de csak a kerületi állatvédő szervezetekkel folytatott egyeztetések eredményeként dől majd el, hogy az önkormányzat a kezelésében lévő parkok mely részében engedi, illetve tiltja meg júniustól a kutyák sétáltatását.


– Az elmúlt években Kőbánya vezetése nem csak azért tett sokat, hogy a kerületben élő kutyáknak minél jobb körülményeket biztosítson, hanem azért is, hogy a felelős állattartás népszerűsítésével segítse a kutyások és nem kutyások békés együttélését. Kőbánya az elmúlt három évben összesen 32 millió forintot költött kutyafuttatók, kutyavécék építésére, ürülékgyűjtő edények kihelyezésére, illetve a kutyás programok támogatására – fogalmazott az önkormányzat. – Január 1-jén állatvédelmi járőrszolgálat kezdte meg működését a kerületben, és a középtávú célok között szerepel, hogy a kerület a kutyaiskolát vállaló ebtartóknak is támogatást nyújtson. Ahogyan az élet sok más területén, a kutyatartók esetében is csak azok okoznak problémát, akik nem hajlandók a jogszabályokat és a közösségi együttélés alapvető szabályait betartani. Becslések szerint Kőbányán nyolcszor annyi eb él, mint amennyit az összeírás során bejelentettek. Emellett továbbra is sok a chippel el nem látott kutya, pedig azok sem veszettség elleni védőoltásban, sem állatorvosi ellátásban nem részesülnek, ez önmagában súlyos veszélyt jelent  – sorolta a hivatal, fő problémaként emelve ki, hogy nagyon sokan még mindig póráz nélkül sétáltatják közterületen is a kutyájukat, illetve azt, hogy továbbra is csak a kutyatartók kisebb részére jellemző, hogy felszednék az ürüléket.

– Az önkormányzatnak nem célja a bevételek növelése a büntetések esetleges kiszabásával, ugyanakkor tény, hogy szankciók hiányában eddig nem sikerült érdemi változást elérni a közterületeken.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek