2020. február 22., szombat
Gerzson

Belföld

Miért jobb a kennel?

Kutya illusztráció (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

Az összeállításunkban már idézett állatvédelmi törvény és a január 1-jétől hatályos kormányrendelet együttesen előírja, hogy a kutya tartósan nem tartható kikötve, emellett igényeinek megfelelő mozgását biztosítani kell, ahogyan a számára szükséges méretű életteret is. A rendelet szerint „tilos kis testű ebet 10 m²-nél, közepes testű ebet 15 m²-nél, nagy testű ebet 20 m²-nél kisebb területen tartósan tartani”.

A Lokál által megkérdezett kutyások és szakértők ésszerű alternatívaként említették a kennelt, amelynek megépítése sem túl nagy költséget, sem túlzott műszaki ismereteket nem igényel. De mitől jobb a kennel, ahová megint csak bezárjuk a kutyát? Mennyivel mozoghat ott többet, mint egy hosszú vagy egy futóláncon?


A kutya mozgásszükségletét akkor is biztosítani kell, ha a nap egy részét kennelben tölti – magyarázta a Lokálnak Lovas Éva, a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség szakértője. − A lánc azért rosszabb – amellett, hogy pszichológiailag is inkább kelti fel a rab állat asszociációját –, mert azt rendszerint nyakörvvel kötik a kutyára, ami sérülést, fájdalmat okoz nekik.

Nem beszélve arról, hogy gyakran alkalmaznak az állat erejéhez mérten túl nehéz láncokat – tette hozzá Tenner Anna, a Lelenc Kutyamentő Egyesület társadalmi megbízatású elnöke. – Megdöbbentő, hogy milyen súlyokat szedünk le néha a kutyákról.

Kapcsolódó Cikkek