2020. február 22., szombat
Gerzson

Külföld

Migránsok százai fulladnak a tengerbe

Újabb migránsok fulladtak az Égei-tengerbe, a hatóságok kedden harmincnégy holttestet találtak meg Törökország nyugati partján.

A Dogan török hírügynökség jelentése szerint legalább három gyermek is volt a halottak között a fövenyen. Huszonnégy holttestet Ayvalik, további tizet pedig délebbre, Dikili környékén vetettek partra a hullámok. A migránsok a Görögországhoz tartozó Leszbosz szigetére próbáltak átjutni, de csónakjuk felborult.


A parti őrség tizenkét embert kimentett a vízből.

Azt egyelőre nem közölték a hatóságok, hogy az áldozatok és a túlélők melyik országból származnak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint 2015-ben mintegy hétszáz ember veszett az Égei-tengerbe, miközben megpróbáltak átjutni Görögországba. Többségük az iraki vagy a szíriai konfliktus elől menekült. Tavaly több mint nyolcszázezren viszont sikerrel keltek át a tengeren, s folytatták útjukat nyugat felé Európában. A török hatóságok szerint a télies és kedvezőtlen időjárás dacára továbbra is sokan vállalják az átkelés kockázatát.

Hétfő este és kedden összesen 4357 migránst szállítottak Kiosz és Leszbosz szigetéről az athéni Pireusz kikötőjébe kompokkal. A megkérdezettek az ott lévő riportereknek azt mondták, hogy Észak- és Nyugat-Európába szeretnének továbbmenni.

Törökországban a hivatalos adatok szerint több mint kétmillió olyan ember él, aki a szíriai konfliktus elől menekült el. Ankara és az Európai Unió november végén állapodott meg arról, hogy az unió és tagállamai hárommilliárd euróval segítik Törökországot a menekültek helyzetének javításában és a nyugat felé irányuló migráció feltartóztatásában, a határok ellenőrzésében és az embercsempészek elleni küzdelemben.

Kapcsolódó Cikkek