2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Belföld

Minden, amit a CSOKról tudni akart!

Alig fél éve hirdették meg, de már a csapból is a kormány új otthonteremtési programja folyik. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) tavaly júliusban állt pályára, január elsejétől pedig egy alapjaiban újratervezett verziója érhető el. A rosszul csengő szocpol végleg a múlté, ideje megismerkedni a csokkal.

baba, újszülött, kiságy (Fotó: MTI)

Fotó: MTI

1. Mi az a csok?


Alapvetően egy ingatlancélú vissza nem térítendő állami támogatásról beszélünk, amelynek összege 550 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet. Az ajándék pénz mértéke persze több mindentől függ, például hogy hány gyermek után, illetve használt vagy új ingatlanra veszik-e igénybe? Az ingatlan alapterülete is fontos tényező ebben a kérdésben.

2. Kinek jár?


Mindenkinek, aki gyermeket nevel házasságban, élettársi viszonyban vagy egyedülállóként is. Ahol viszont folyamatban van a gyermekvállalás, ott kizárólag fiatal házaspárként (egyikük 40 év alatti) lehet a csokért folyamodni.

3. Kinek nem jár?

Lemondhat a jogosultságáról, aki valaha is vagyon elleni bűncselekményt követett el. Feltétel még legalább 180 napos munkaviszony, ami nem közfoglalkoztatás. Az sem kaphat csokot, akinek a központi hitelinformációs rendszerben nyilvántartott tartozása van, és az sem, akinek az igénylést megelőző két évben nem volt folyamatos a társadalombiztosítása.

4. Mennyi idő jut a gyermekáldásra?

Három gyermek esetében tíz, kettő esetében nyolc, egy esetében négy év áll rendelkezésre, hogy megszülessenek az utódok. Új ingatlannál a vissza nem térítendő állami támogatás összege is ezzel arányosan változik: 10 millió, 2,6 millió és 600 ezer forint.

5. Mettől meddig gyerek a gyerek?

Először is még egyszer: a csok csak a közös háztartásban élő gyermek után, kizárólag egy alkalommal hívható le. Gyereknek számít a 24. hetét betöltő magzat, a már megszületettek pedig egészen a 20. életévük betöltéséig. Felsőoktatási nappali tagozaton tanuló gyermek esetében ugyanez 25 évre változik.

6. Hol lehet igényelni?

Természetesen a bankoknál. A jogosultság elbírálásáért legfeljebb 30 ezer forintot számíthatnak fel.

7. Mikor aktuális kérelmezni a csokot?

Lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötése utáni 120 napon belül, építés esetén a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét megelőzően. Bővítésnél pedig a munkálatok megkezdése előtt kell jelezni a csok iránti szándékot.

8. Kiknek szól a kamattámogatott hitel?

Kizárólag azoknak, akik lehívják a három gyermek után járó 10 millió forint állami pénzt. Ebben az esetben 10 millió kedvezményes hitel is igényelhető. Ez azt jelenti, hogy az állami kamattámogatással a bank által felszámított kamat három százalékkal csökken. Ötéves kamatperiódusokról beszélünk, a kamattámogatás pedig a hitel futamidejének első 25 évére szól. Fontos, hogy ez a konstrukció rövidebb futamidőre, 10 milliónál kisebb összeggel is felvehető.

9. Mi történik, ha a pénz már megvan, mégsem jön a baba?

Akkor a támogatási összeget 60 napon belül vissza kell fizetni, ráadásul késedelmi kamattal növelten.

10. Meddig él a csok?

2018-ig biztosan, a többi a jövő zenéje.

Kapcsolódó Cikkek