EUR: 339,70 Ft
CHF: 319,18 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Béren kivüli juttatás

Minden jó, ha a vége jó

Több nagy vihar is végigsöpört a hazai kiskereskedelemben tavaly, a vasárnapi zárva tartás majd az egyéb szabályváltozások miatt sokan az ágazat bezuhanását vizionálták. Aztán mégsem történt semmi különös, illetve dehogynem: a hazai kiskereskedelem forgalma nemzetközi viszonylatban is már-már páratlan évet zárt. Ebből jócskán kivette a részét az Erzsébet-utalványcsalád is.

kiskereskedelem, vásárlás, bevásárlás, áruház (Fotó: MTI)

Tele a kosár (Fotó: MTI)

Akár a 9300 milliárd forintot is átléphette a 2015-ös év kiskereskedelmi forgalma Magyarországon – legalábbis ezt várja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György a Lokálnak nyilatkozva jelezte, hogy a végleges szám a decemberi adatok hiányában még nem született meg, de kiindulva a korábbi hónapok növekedési pályájából reális célnak tűnik a tavalyi GDP (mintegy 34 ezer milliárd forint) több mint negyedét jelentő összeg elérése. – Az első tizenegy hónap bővülését a Központi Statisztikai Hivatal 5,8 százalékra mérte a 2014-es év azonos időszakához képest, ez a december hónappal kiegészülve éves szinten valahol a 6 százalék magasságában mozoghat, vagyis ennyivel költhettünk többet tavaly a kiskereskedelemben – fogalmazott a szakember.


A sorozatban több mint két éve tartó növekedési trend az uniós tagországok rangsorában az élbolyba repítette Magyarországot: a bővülés üteme itthon a harmadik leggyorsabb. Ez annak fényében különösen meglepő, hogy a tavaly életbelépő szabálymódosítások kapcsán sokan megkongatták a vészharangokat. A legnagyobb pánikot talán a vasárnapi kötelező zárva tartás váltotta ki. Az intézkedés nyomán a hozzáértők előzetesen 50 milliárdos lyukkal kalkuláltak a költségvetésben, illetve 15-20 ezer munkavállaló elbocsájtását is előrevetítették. Mára Vámos is elismeri, hogy az ilyen típusú félelmek alaptalanok voltak. – Minden szempontot mérlegre téve kijelenthetjük, hogy nem várt sikert ért el a magyar kiskereskedelem, dacára a vasárnapi zárnak, felügyeleti díjnak, vagy éppen a reklámadónak – szögezte le.

Budapest, 2013. április 23. Krasznai Zoltán, az OTP Bank kártyaelfogadói főosztályának vezetője (b), Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára (b2) és Kiss Ede, a VISA Europe Magyarországért felelős igazgatója (b3) a Bankkártyarendszer 2013 címmel a Napi gazdaság szervezésében tartott beszélgetésen a budapesti Corinthia szállóban 2013. április 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Vámos György (középen) arcára mosolyt csal 2015 (Fotó: MTI)

A kedvező fordulathoz az Erzsébet-utalványcsalád is hozzátette a magáét: a papír alapú utalványok kibocsájtása megugrotta a 141 milliárd forintos küszöböt is 2015- ben, azaz ekkora összegben használtak fel a fogyasztók Erzsébet-utalványokat a kiskereskedelemben tavaly. A pontos adatra még itt is várni kell, de az előrejelzések szerint ez valamennyivel magasabb érték lesz, mint a 2014- es volt. Az OKSZ főtitkára ennek kapcsán elmondta, hogy az Erzsébet-utalványok útján bonyolított vásárlások a 2012-es bevezetésük óta egyre élénkülnek, mostanra pedig stabil elemévé váltak a hazai kiskereskedelemnek. – Az Erzsébet-utalványcsalád ágazaton belüli jelentőségét tovább fokozná, ha az elfogadóhelyi jutalék szintje a jelenlegiről valamennyivel csökkenne – vetette fel.


Vámos szerint a közelmúltban bevezetett Erzsébet-utalvány Plusz kártya azonban mindenképpen hasznára válik a szektornak, hiszen a használatával az utalványok rendszerének működése leegyszerűsödik, ugyanakkor ezzel együtt sem számít markánsabb növekedésre az Erzsébet-utalványok forgalmában idén. – Úgy látom, hogy bár a kiskereskedelem tovább bővül majd 2016-ban is, ez néhány százalékkal elmarad majd a tavalyi értéktől, és 3-4 százalék magasságában áll meg – vetítette előre. Ennek az az oka, hogy bár továbbra is érvényesülnek egyedi hatá- sok (áfacsökkentés, 15 százalékos személyi jövedelemadó, stb.), a teljes gazdasági növekedés valamivel lassúbb lesz, mint 2015-ben volt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.