EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Belföld

Miniszterelnökség: bűnpártolást követ el az LMP

A Miniszterelnökség szerint ha Hadházy Ákos, az LMP politikusa valóban tudott korrupciógyanús ügyekről, mégsem tett feljelentést, az bűncselekménynek minősül. Az LMP pedig ez esetben bűnpártolást követ el.

A Miniszterelnökség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Hadházy Ákos sajtótájékoztatójára reagálva felidézte: az LMP-s politikus – állítása szerint – részt vett egy olyan megbeszélésen, ahol közpénzek szabálytalan felhasználásáról egyeztettek, azonban – mint a Miniszterelnökség kiemelte – “képviselői esküjével szemben nem a közérdeket tartotta szem előtt, nem jelentette egyből az ügyet a rendőrségen”, hanem négy évig hallgatott.


Az LMP a Miniszterelnökség szerint “akkor jár el helyesen és felelősen, ha nem sajtótájékoztatókat tart, hanem még a mai nap feljelentést tesz a rendőrségen minden olyan ügyben, melyben szerintük a korrupció gyanúja felmerül”. Ha ezt Hadházy Ákos nem teszi meg, bűncselekményt követ el, és igazolja, hogy akciója nem más, mint politikai termék – tették hozzá.

Közleményükben kitértek arra is, hogy a Miniszterelnökség éppen azért szüntette meg a 2007-ben létrehozott Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, hogy garantálja az uniós források szabályos, átlátható és korrekt, az ország érdekeit szem előtt tartó felhasználását. Az új rendszerben az állami pályázóknak saját erőforrásaikra támaszkodva kell menedzselniük pályázataikat, külső segítség igénybevétele nélkül. Piaci pályázók esetében pedig 2,5 százalékon maximálták a projektmenedzsmentre elszámolható források arányát – fejtették ki, megjegyezve, hogy a szabályok szerint állami és önkormányzati projektek kivitelezésében pályázatírók nem vehetnek részt.


“A Miniszterelnökség minden kiskaput bezárt a pályázatokkal trükközők előtt” – emelték ki.

Hadházy Ákos az LMP antikorrupciós szakszóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt: bűnszervezetben, a minisztériumok részvételével csalják el Magyarországon az uniós forrásokat. Hadházy Ákos elsősorban a Miniszterelnökséget és az Emberi Erőforrások Minisztériumát nevezte meg, mint amelyek már a pályázatokat is úgy írják ki a mintegy 12 ezer milliárd forintnyi uniós forrás nagy részének elosztására, hogy már megvannak a lebonyolító cégek.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek