2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Külföld

Nagy verseny várható a Golden Globe gálán

Széles versenymezőnyből, műfajilag is sokszínű válogatásból kerülhetnek ki a Golden Globe-díj győztesei a vasárnapi hollywoodi díjkiosztó ceremónián, amelynek házigazdája ismét a csípős nyelvű Ricky Gervais lesz.

A Golden Globe (Arany Glóbusz)-díjakat 73. alkalommal adja át a Beverly Hillton Hotelben a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA). A szervezet mintegy kilencven tagja 55 országot képvisel Hollywoodban, szavazataikkal évente 26 filmes és televíziós kategóriában választják ki a filmszalaggal körbetekert földgömböt mintázó díjat kiérdemlő legjobbakat.


A Golden Globe-gála kötetlenebb, mint az Oscar-ceremónia, Hollywood sztárjai – köztük a jelöltek – asztaloknál vacsorázva ülik végig a díjkiosztót. A brit Ricky Gervais, aki a Tina Fey-Amy Poehler-duót váltja házigazdaként, és most negyedszer vállalta a ceremóniamester szerepét, ezúttal már előre elnézést kért a Twitteren azért, ha valakit megsértene csipkelődésével. “Mivel a jövőbe látok, szeretnék bocsánatot kérni azért, amit a jövő heti Golden Globon mondtam. Részeg voltam” – írta a napokban.

A Globe-ceremóniát sokan tekintik az “Oscar előzetesének”, bár a díjról szavazó tudósítók nem tagjai az Oscarokat odaítélő amerikai filmakadémiának. A Golden Globe-bal jutalmazottak azonban később gyakran kerülnek az Oscar-jelöltek közé vagy nyerik el az Oscar-szobrot is. Az Oscar-jelöléseket idén január 14-én hozzák nyilvánosságra.


A legjobb film mezőnyben a drámák között a Carol, a Mad Max – A harag útja, A visszatérő, A szoba és a Spotlight, míg a vígjáték vagy musical műfajban A nagy dobás, a Joy, a Mentőexpedíció, A kém és a Kész katasztrófa verseng. Tom O’Neil, a GoldDerby.com alapítója és a Rolling Stone magazin előrejelzése szerint is a katolikus papok szexuális zaklatási ügyeiről szóló Spotlight és A nagy dobás című Wall Street-i komédia kerülhet ki győztesként.

A színészi kategóriákban Alejandro Inárritú A visszatérő című filmjének sztárját, Leonardo DiCapriót és a Carol című leszbikus románc címszereplőjét, Cate Blanchettet emlegetik a biztos befutók között az elemzők.

A legjobb idegen nyelvű film díjáért Nemes Jeles László Saul fia című alkotása is versenyben van. Magyar jelölt évtizedek óta nem került Golden Globe-közelbe. A számos rangos nemzetközi díjat elnyert holokausztdráma mellett a Legújabb testamentum című luxemburgi-francia-belga, az El club című chilei, a Miekkailija című finn és a Mustang című francia dráma szerepel a mezőnyben.

A Golden Globe-díjátadó gála helyi idő szerint vasárnap délután 5 órakor kezdődik Los Angelesben. Az HBO magyar idő szerint hétfőre virradóra, hajnali 2 órától élőben közvetíti a háromórás ceremóniát.

Kapcsolódó Cikkek