2020. február 27., csütörtök
Edina

Külföld

Natalie Cole Hepatitis C betegségben szenvedett

Meghalt a dzsesszlegenda Nat “King” Cole lánya, Natalie Cole. Ügynöke pénteki tájékoztatása szerint a sokszoros Grammy-díjas énekesnő 65 éves korában hunyt el egy Los Angeles-i kórházban szívleállás következtében.

Az énekesnő veseátültetése és Hepatitis C betegsége szövődményeibe halt bele. 2008-ban állapították meg nála a Hepatitis C-t, új veséjét egyik rajongójától kapta. Natalie Cole az utóbbi időben sokat betegeskedett, decemberben több koncertjét lemondta, beleértve a szilveszter éjszakára tervezett Los Angeles-i fellépést is.


Natalie Cole 1950. február 6-án született a nyugati parti nagyvárosban. Ötévesen szerepelt apja, Nat “King” Cole karácsonyi lemezén, 11 évesen pedig már Ella Fitzgerald-dalokkal lépett fel.

Tizenöt évesen vesztette el édesapját, akiről egy alkalommal azt mondta: “Nagyon nehéz egy ilyen világhírű zenész gyerekének lenni, hiszen ő fantasztikus tehetség volt, én meg csak egyszerűen oké vagyok”.


Natalie Cole-nak 1975-ben jelent meg debütáló albuma, az Inseparable, amellyel azonnal listavezető lett a rhythm and blues listán, és két Grammy-díjat is kapott. 1977-ben is nyert egy Grammyt, a nyolcvanas években azonban inkább drogproblémái és magánéleti válságai miatt lehetett hallani róla. A nagy visszatérést az 1991-ben kiadott Unforgettable: With Love című lemez hozta, amelyből világszerte 14 millió példányt adtak el, három Grammy-díjjal jutalmazták, megkapta az év albumának és az év felvételének járó elismerést is.

A kilencvenes években a dzsesszsztenderdeket felvonultató Take a Look című lemeze vokális dzsessz, míg az édesapjával közösen énekelt When I Fall in Love a legjobb popduett kategóriában nyert Grammyt.

2008-ban Still Unforgettable című albumán producerként is bemutatkozott. Ezzel a lemezzel nyerte kilencedik Grammy-díját.

Natalie Cole több mint húsz stúdióalbumot készített és számos filmben is szerepelt. Többször, legutóbb 2013 novemberében koncertezett Budapesten, amelyet Isztambul után második kedvenc városának nevezett.

Az énekesnő halála lesújtotta pályatársait. “Szomorúan hallom, hogy meghalt. Tudom, milyen keményen és hosszan küzdött. Korunk egyik legjobb énekese volt” – fogalmazott Aretha Franklin.

“Kivételes dzsesszénekesnő volt, megtiszteltetés volt számomra, hogy többször is együtt dolgozhattam vele. Kedves, nagylelkű ember volt, nagyon fog hiányozni” – üzente Tony Bennett.

“Natalie nem egyszerűen barát, inkább családtag volt. Fáj a szívem. Őszinte részvétem a családjának, nyugodjék békében!” – írta Dionne Warwick.

Kapcsolódó Cikkek