EUR: 338,33 Ft
CHF: 318,81 Ft
2020. február 21., péntek
Eleonóra

Sport

Nem az olimpiára, az Euróra-bajnokságra figyelünk!

A londoni olimpián negyedik helyet szerző magyar kézilabda-válogatott magát hozta nehéz helyzetbe akkor, amikor elveszítette a világbajnoki selejtezőt Szlovéniával szemben, hiszen így veszélybe került a riói olimpiai szereplés. Persze van még esély kijavítani a hibát: a január 15-én kezdődő Európa-bajnokságon ki kell harcolni az olimpiai selejtező lehetőségét.

Miskolc, 2014. október 23. Talant Dujsebajev kirgiz származású edző, a magyar kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya (k) a csapat edzésén a miskolci Generali Arénában 2014. október 23-án. Mögötte Szöllősi Szabolcs (b), Bánhidi Bence (j2) és Schuch Timuzsin (j). MTI Fotó: Vajda János

Talant Dujsebajev szerint az egyik legnagyobb erősségünk a csapategység (MTI Fotó: Vajda János)

A képlet egyszerű. Az Európa-bajnokságról két csapat kerül be az áprilisi olimpiai selejtezőtornára, míg az Európa-bajnok egyenes ágon jut ki az ötkarikás játékokra, ám Talant Dujsebajev szövetségi kapitány egyelőre nem is foglalkozik az olimpiával.


– Ha az olimpiai kvalifikációt nézzük, valóban nehéz a helyzetünk, de általában minden világverseny nehéz – mondta a Lokálnak Dujsebajev. – Minden torna új kihívás, új feladatokkal. Óriási hibába esnénk, ha a riói olimpiával vagy a kvalifikációs tornával foglalkoznánk az Európa-bajnokság helyett, így nem is tesszük. Egyelőre kizárólag az Eb első mérkőzése, a Montenegró elleni találkozó foglalkoztat minket, hiszen lépésről lépésre haladunk.

A kapitány másfél éve vette át a válogatott irányítását, és véleménye szerint az eredményességhez szükséges csapatépítés terén óriási sikereket ért el. – Remek közösséget alkot a válogatott, az idősebb és a fiatalabb játékosok összhangja is jó, a rutinosabb kézilabdázók megfelelően segítik az ifjakat, utóbbiak pedig igazi példaképekként tekintenek a többiekre és a maguk energiájával, motivációjával járulnak hozzá a csapat erős kohéziójához. Úgy érzem, az elmúlt időszakban sikerült megalapoznunk védekezésben és támadásban a magunk egységes, de tudatos játékát. Cél, hogy nagyon határozott védekezéssel ellenfeleinket 20–25 gólon tartsuk, a támadásoknál pedig türelmes, megfontolt játékkal gólokat szerezzünk, természetesen nem lemondva a lerohanások lehetőségéről sem.


A magyar válogatott a csoportmérkőzéseit Gdanskban játssza, sorrendben Montenegró, Oroszország és Dánia ellen. A három ellenfélből legalább egyet meg kell előzni a középdöntőbe jutáshoz. A mérkőzéseket az M4 sporttelevízió élőben közvetíti.
A program:
január 16. 18 óra Magyarország–Montenegró
január 18. 18 óra Magyarország–Oroszország
január 20. 20 óra Magyarország–Dánia

A kapitány az elmúlt időszakban erőteljes fiatalításba kezdett. Kérdés, hogy ez a folyamat folytatódik-e az Eb-n, illetve lesz-e olyan játékos, aki meglepetést okozhat, azaz fiatal kora ellenére berobbanhat a köztudatba. – A kézilabda csapatsport, bár egy nagy sikerhez kétségkívül kellenek a nagy klasszisok, a jó egyéni teljesítmények. Én mégsem szeretnék senkit kiemelni, hiszen a keret minden tagjára számítok, minden kiutazó játékos ki fogja venni a részét a csapat szerepléséből. Mindenki megkapja majd a lehetőséget, hogy bizonyítson.

Kapcsolódó Cikkek