EUR: 337,92 Ft
CHF: 318,51 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

Nukleáris rakétákat mutatott be Irán

Nukleáris robbanófej hordozására is képes ballisztikus rakétákat tároló föld alatti létesítményt mutatott be az iráni állami televízió kedden.

A televízióban sugárzott beszámolóban több Emad típusú, precíziós irányítású ballisztikus rakéta látható az iráni Forradalmi Gárda által működtetett, egy hegy belsejében épített föld alatti létesítményben. A televíziós felvétel alapján és a félhivatalos Tasnim hírügynökség közlése szerint a létesítményt Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke avatta fel látogatása során.


Az Egyesült Államok szerint a nukleáris robbanófej hordozására is képes Emad rakéta 1700 kilométer hatótávolságú, találati pontossága 500 méter, és 750 kilogramm töltet célba juttatására alkalmas. Ez az első olyan precíziós irányítású rakéta, amellyel lehetséges elérni az Irán részéről ellenségnek tekintett Izrael területét is.

A rakétát tavaly október elején tesztelték sikerrel. A rakétateszttel az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iráni szankciókkal foglalkozó munkabizottsága szerint Teherán megsértette az ENSZ BT ballisztikus rakétákra vonatkozó tilalmát.


A The Wall Street Journal amerikai napilap a múlt héten arról számolt be, hogy Washington újabb szankciókat helyezett kilátásba Irán ellen a rakétatesztek miatt. Haszan Róháni iráni elnök már az esetleges szankciók felvetésekor utasította védelmi miniszterét, hogy terjessze ki a rakétaprogramot, válaszként az amerikai fenyegetésekre. “Ha az Egyesült Államok továbbra is törvénytelenül beavatkozik abba, hogy Irán érvényesítse az önvédelemhez való jogát, akkor újabb programot indítunk rakétavédelmi képességeink erősítésére” – írta a Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében az iráni államfő.

Hoszein Szalámi tábornok, a Forradalmi Gárda főparancsnok-helyettese a múlt héten azt mondta: Irán fegyverraktárai és föld alatti létesítményei annyira tele vannak, hogy nem tudják, hol tárolják az új rakétákat.

Kapcsolódó Cikkek