2020. február 29., szombat
Elemér

Belföld

Nyugodtan alhatnak a kutyák

Nem altatják el a kutyákat és nem is dobálják dögkútba őket tulajdonosaik. A Lokál kutatása szerint egyszerű pánikkeltés, hogy az állatok láncon tarthatóságát szabályozó kormányrendelet kétségbe taszította volna a hazai kutyásokat.

Hogy miért pont Karcag vált a szóbeszédben a január 1. óta hatályos kormányrendelet elleni tiltakozás központjává, egyelőre homály fedi, úgy tűnik azonban, hogy a városról keringő elrettentő beszámolók valójában álhírek. A Lokál is talált olyan informátort, aki tudni vélte, hogy egy hét alatt negyven kutyát altattak el helyi állatorvosok, és mi is olvastunk olyan tudósítást, amely szerint tele a dögkút a leölt kutyák tetemével. És mindez állítólag azért, mert a helyi kutyatulajdonosok megrettentek attól, hogy a kormányrendelet túl nagy terhet ró rájuk.


Kutya illusztráció (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

Beszéltem állatorvosokkal, nem tudok róla, hogy valaki altatást vállalt volna mostanában – mondta el a Lokálnak dr. Temesvári András, a Karcagi Állatvédő és Állatbarát Egyesület alelnöke. – Ezt a dögkutat sem látta senki.

Megkérdeztük több állatvédő szervezet képviselőjét, tapasztalták-e, hogy az év eleje óta nőtt a kidobott kutyák száma, illetve kellett-e intézkedniük olyan állat megmentése érdekében, amelytől az új jogszabály miatt próbált megszabadulni a gazdája. Ezekre egyértelmű nemmel felelt a Lokálnak Lovas Éva, a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség szakértője, Tenner Anna, a Lelenc Kutyamentő Egyesület társadalmi megbízatású elnöke, továbbá az Országos Állatmentő Alapítvány nyilatkozója és dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke is.


Miért keletkezett a szóbeszéd? A hatályban lévő állatvédelmi törvény mellé a jogalkotó január 1-jétől érvénybe léptetett egy kormányrendeletet, amely az uniós jogharmonizációra törekedve kimondja, hogy Magyarországon a kutya tartósan nem tartható láncon (lásd: Kiköthetem vagy sem? című írásunkat). Az általunk megkérdezett szakemberek szerint a rendeletnek ez a gyenge pontja, hiszen a „tartósan” meglehetősen szabadon értelmezhető fogalom. Annyira, hogy a terjengő mendemondákban ez már ki is maradt a szövegből, így a tulajdonosok azt hihették, egyáltalán nem köthetik láncra a kutyát, helyette kennelt vagy új kerítést kell építeniük saját költségen.

Ami a túl költségessé és így feleslegessé vált kutyák orvosi elaltatását illeti, az jogilag lehetetlen (lásd: Ki dönt a kutya életéről? című írásunkat). Az állatvédelmi törvény értelmében orvos ilyen beavatkozást nem vállalhat. Erre egyébként az a tájékoztató is emlékeztette őket, amelyet a Magyar Állatorvosi Kamara elnöksége állított össze és juttatott el a kollégákhoz a rémhírekre reagálva.

Kapcsolódó Cikkek