EUR: 335,33 Ft
CHF: 315,54 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Külföld

Obama és Merkel a migrációs válságról egyeztetett

Telefonon egyeztetett Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár az európai migrációs válságról – tudatta helyi idő szerint csütörtökön a Fehér Ház.

A két vezető egyetértett abban, hogy a közelgő londoni donorkonferencia lehetőséget kínál a migrációs válság kezelésére irányuló nemzetközi erőfeszítések összehangolására.


Obama a Fehér Ház tájékoztatása szerint tudatta Merkellel: szeptemberben, az ENSZ Közgyűlésének üléséhez kapcsolódóan állam-, illetve kormányfői csúcstalálkozót szervez, ahol új kötelezettségvállalásokra számít.

Krün, 2015. június 8. Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök beszélget a krüni Elmau kastélyszálloda kertjében, miközben csoportkép készül a résztvevőkről a világ iparilag legfejlettebb hét országát tömörítő hetes csoport, a G7 csúcstalálkozójának második napján 2015. június 8-án. (MTI/EPA/Peter Kneffel)

MTI/EPA/Peter Kneffel

A berlini kancellária tájékoztatása szerint Merkel elmagyarázta az amerikai elnöknek a február 4-én, Londonban tartandó konferencia céljait, Barack Obama pedig ígéretet tett, hogy országa “lényeges” felajánlással vesz majd részt a megbeszélésen.

Steffen Seibert kancellári szóvivő tudatta azt is, hogy Obama és Merkel a szíriai, valamint az ukrajnai válságról is egyeztettek, s “mindkettejük számára csakis a politikai megoldás elképzelhető”, s a két ország továbbra is szorosan együttműködik egymással.

A február elején Londonban tartandó konferenciát november közepén, a világ legfejlettebb, valamint legjelentősebb feltörekvő gazdaságaiból és az Európai Unióból álló G20-csoport antalyai csúcstalálkozóján jelentette be a német kancellár. A rendezvény célja a menekültek és az őket befogadó országok támogatása.

A Fehér Ház arról is beszámolt, hogy Barack Obama részvétét fejezte ki a német kancellárnak az Isztambulban végrehajtott terrortámadás miatt, amelynek a legtöbb áldozata német volt.

Kapcsolódó Cikkek