EUR: 330,99 Ft
CHF: 300,99 Ft
2019. október 21., hétfő
Orsolya

Külföld

Orbán Viktor ma Mongóliába utazik

Háromnapos hivatalos látogatásra Mongólia fővárosába, Ulánbátorba utazik ma Orbán Viktor miniszterelnök.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője korábban közölte: a kormányfőt útjára elkíséri több miniszter és egy mongol befektetések iránt érdeklődő üzletemberekből álló küldöttség is.


A tervezett program szerint érkezésének másnapján, hétfőn Orbán Viktor szűk körű megbeszélést folytat Csimedín Szaikhanbileggel, Mongólia miniszterelnökével, majd a felek államközi megállapodást írnak alá. A delegációt fogadja Dzandákhí Enkhbold, a Nagy Állami Hurál elnöke, a találkozó után pedig üzleti fórumot tartanak, amelyen felszólal a magyar kormányfő is.

Kedden bilaterális miniszteri találkozókra kerül sor, majd Cahiagín Elbegdordzs, Mongólia elnöke fogadja a magyar küldöttséget. A hivatalos programot üzleti ebéd zárja.


A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a két ország kapcsolatairól az MTI érdeklődésére közölte: a Magyarország és Mongólia közötti gazdasági együttműködés az elmúlt években folyamatosan erősödött: 2014-hez képest a Mongóliából érkező import tavaly csaknem megtízszereződött, így 0,12 millió dollárra emelkedett. Az import javulása a textilfonal, szövet, textilipari gyártmány behozatal bővülésével és az energiafejlesztő gép- és berendezés-import megindulásával magyarázható. A magyar export továbbra is csaknem 8,5 millió dollár feletti összegre rúg, főbb termékei a gyógyszer, gyógyszerészeti termékek és a speciális szakipari gépek voltak.

A magyar kormányzat kiemelt szándéka, hogy részt vegyen mongóliai fejlesztési programokban, tekintettel arra, hogy a térségben Mongóliát stratégiai partnernek tekinti. Az elmúlt időszakban megvalósult magas szintű találkozók alkalmával a felek az együttműködés elmélyítésének lehetséges területeiként azonosították az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, a gép- és járműipart, az infrastrukturális fejlesztéseket, a városgazdálkodást és -fejlesztést, a vízügyet, a szennyvíz- és hulladékkezelést, az építőipart, a megújuló és alternatív energiaipart, a környezetvédelmet, továbbá a bányászatban is jelentős lehetőségek kínálkoznak.

A kétoldalú kapcsolatok és a gazdasági, kereskedelmi együttműködés bővítésének érdekében tavaly Ulánbátorban ismét megnyílt a magyar nagykövetség és megkezdte működését a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. ulánbátori irodája.

A kapcsolatok minőségét jól mutatja a mostani hivatalos miniszterelnöki út, amelyre Orbán Viktort öt tárcavezető és népes üzletember-delegáció is elkíséri – közölte a KKM.

A legutóbbi magas szintű találkozó tavaly volt, amikor Áder János köztársasági elnök áprilisban Mongóliába látogatott, és Ulánbátorban tárgyalt Cahiagín Elbegdordzs mongol államfővel. Ezt megelőzően 2014 októberében Cahiagín Elbegdordzs járt Magyarországon és találkozott Áder Jánossal.

Kapcsolódó Cikkek

 • Páratlan arany ékszereket találtak

  Páratlan arany ékszereket találtak

  Páratlan arany ékszereket, főző edényeket és más értékes ókori tárgyakat találtak búvárrégészek Lord Elgin Kitera görög szigetnél 1802-ben elsüllyedt hajójának, a Mentornak a roncsában.

 • Nehézfémekkel szennyezett bébiételeket találtak az USA-ban

  Nehézfémekkel szennyezett bébiételeket találtak az USA-ban

  Az Egyesült Államokban megvizsgált bébiételek döntő része ólmot és más nehézfémeket tartalmazott. Healthy Babies Bright Futures (HBBF) által bevizsgált 68 márka 168 bébiételének 95 százaléka volt nehézfémekkel, ólommal, arzénnal, higannyal, vagy kadmiummal szennyezett.

 • Brexit: Halasszák is el, meg nem is!

  Brexit: Halasszák is el, meg nem is!

  Boris Johnson formálisan kezdeményezte szombat éjjel az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnak küldött levelében a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását, egy másik levélben ugyanakkor közölte a testülettel, hogy károsnak tartaná a kérés teljesítését.