EUR: 337,02 Ft
CHF: 317,50 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Egyéb XXII.kerület

Pelikán Imre emlékét megőrzi Baross Gábor-telep

pelikán Imre

Imre bácsit tavaly decemberben köszöntötték barátai a 96. születésnapján

Január 10-én elhunyt Pelikán Imre (1919. december 29.−2016. január 10.), Budafok-Tétény díszpolgára. Tavaly év végén még születésnapján köszöntötték rokonai és barátai a Baross Gábor Telepi Polgári Kör alapítóját és örökös elnökét, egyben átadták neki a Barosson róla elnevezett közösségi ház kulcsát.

pelikan haz22

A XVI. utcai közösségi ház Pelikán Imre nevét viseli

Pelikán Imre 1919. december 26-án született Baross Gábor-telepen, itt nőtt fel, itt alapított családot. Az építész végzettségű Imre bácsi több mint ezer házat és még számos középületet tervezett a környéken, egész életét az itt élő közösség szolgálatának szentelte. Újjászervezte és megalapította a Baross Gábor Telepi Polgári Kört, amelynek a XVI. utca 22. szám alatti székháza már tavaly decembertől a Pelikán Imre Közösségi Ház nevet viseli.


Imre bácsi több könyvet is írt lakóhelyéről, Bayer Árpáddal közösen jegyzik a Baross Gábor-telep története a kezdetektől Budapesthez csatolásáig című kiadványt, de neki köszönhetjük a polgári kör történetét megörökítő írást, a Donát-hegyi emlékhelyet bemutató kötetet és a Baross Gábor-telepi Jézus Szíve Templom című könyvet is. Sikerült elérnie, hogy saját tervei alapján szobrot állítsanak a település névadójának, Baross Gábornak a Dózsa György út alján. Pelikán Imre az emlékhelyek létrehozásán és megőrzésén dolgozott fáradhatatlan. Baross Gábor-telep centenáriuma alkalmából emléktáblát készíttetett – az alapító családok nevének feltüntetésével – a templom falára, amit évente megkoszorúznak, a millennium évében a kerületben egyedülálló emlékhelyet készíttetett a Donát-hegyen (az itt lévő XIX. századi emlékoszlopot ugyancsak ő hozatta rendbe), 2001-ben az irányításával 1848-as és 1956-os emlékhelyet is kialakítottak a Donát-hegyen.

A Barossi Polgári Kör tagjai decemberi köszöntésen úgy fogalmaztak, el sem tudják mondani, mi mindent köszönhetnek Imre bácsinak. Válaszként akkor Pelikán Imre mondott köszönetet a családjának, munkatársainak és az önkormányzatnak. Szavai halála után is megszívlelendők, akár csak egész áldozatos élete példája.


„Nemcsak az én érdemem, amit elértünk, akár hiszik, akár nem: legalább 350 ember állt mindig mögöttem, amikor sikerre vittük közös ügyeinket. Ma is figyelemmel kísérem a polgári kör dolgait, igyekszem ötleteimmel is támogatni a munkát, örömmel tölt el minden, ami az itt élő közösség javát szolgálja.”

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.