EUR: 339,51 Ft
CHF: 319,44 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Külföld

Pert vesztettek a szelfiző majom nevében fellépők

Elveszítette a Naruto, az indonéz makákó szelfije szerzői jogaiért folytatott pert az állatot képviselő állatvédő szervezet.

A Szulavézi-szigeten élő majom – vagyis az őt képviselő állatvédő szervezet – egy amerikai bíróságon vesztett pert. William Orrick bíró szerdán San Franciscóban kijelentette: bár az amerikai kongresszus és az elnök kiterjeszthetik az alapvető jogok védelmét az állatokra, nincs arra utalás, hogy ezt a szerzői jog esetében is megtették.


David Slater brit fotós 2011-ben fotósorozatot készített Szulavézi állatvilágáról. A felvételeket később könyvben mutatta be, amelyben két, Naruto által készített önportré is szerepelt. A vigyorgó majmot ábrázoló felvételek az elmúlt években bejárták a világot.

Szeptemberben a PETA állatvédő szervezet a majom nevében panaszt nyújtott be, mely szerint Naruto a fotók szerzője és birtokosa. Mivel az Egyesült Államokban a szerzői jogra vonatkozó törvény nem tiltja meg, hogy ezzel egy állat rendelkezzen, “és Naruto maga készítette a fotókat, övé a jog, ugyanúgy, ahogy az bármelyik embert megilletne” – érveltek.

Slater szerint azonban övé a szerzői jog, mivel ő állította fel a fotóállványt, amelyet aztán néhány percre magára hagyott. A majom ekkor ragadta magához a fényképezőt és készített magáról felvételeket. A fotós arra panaszkodott, hogy a képek elterjedése az interneten sok pénzébe került, mivel emiatt kevesebb példány kelt el könyvéből.

Kapcsolódó Cikkek