2020. február 27., csütörtök
Edina

Külföld

Putyin szerint Lenin miatt omlott össze az orosz birodalom

Az orosz elnök szerint a szovjet államot megalapító Vlagyimir Iljics Lenin eszméi vezettek a birodalom összeomlásához – tájékoztatott csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség.

Vlagyimir Putyin a Kurcsatov Atomkutató Intézet vezetőjének szavaira reagálva fejtette ki véleményét a tudománnyal és oktatással foglalkozó elnöki tanács ülésén. Mihail Kovalcsuk méltatta Leninnek azt a képességét, hogy emberek millióinak gondolkodását tudta befolyásolni. Mint mondta, ilyen jól szervezettnek kellene lennie a tudománynak is.


“Lenin atombombát helyezett el az Oroszországnak nevezett épület alá, és ez a bomba aztán felrobbant” – vágott vissza bosszúsan Putyin, aki szerint nem volt szükség a néhai szovjet vezető által meghirdetett világforradalomra sem.

Lenin az orosz óriásbirodalomban az 1917-es októberi forradalommal alapozta meg a kommunista uralmat. Putyin már 2005-ben a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának nevezte ennek a birodalomnak az összeomlását.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő később közölte, hogy a Leninről mondottak az államfő magánvéleményének minősülnek. Mint mondta, nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy eltávolítsák Lenin holttestét a Vörös téri mauzóleumból.

A Szovjetunió és a kommunista rezsim összeomlása után 25 évvel továbbra is nagy tiszteletnek örvend az éppen 92 éve – 1924. január 21-én – elhunyt Lenin Oroszországban, ahol több ezer utca és emlékmű őrzi emlékét.

Kapcsolódó Cikkek