EUR: 338,26 Ft
CHF: 318,62 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Belföld III.kerület

Rajtvonalhoz állt a fonódó!

Január 16-án megindulhat a fonódó villamoshálózat forgalma, vagyis ha minden jól megy, szombattól létrejön az átszállásmentes kapcsolat Észak-, Közép- és Dél-Buda között. A budai fonódó villamoshálózat járatain az újonnan beszerzett, akadálymentes CAF villamosok is szállítják majd az utasokat.

CAF, villamos, fonódó, (Fotó: MTI)

Fotó: MTI

A budai fonódó az Új Széchenyi Terv Közlekedési Operatív Programjának segítségével európai uniós és hazai forrásból épült meg, 15,9 milliárd forintból. Ez egészül ki a Széll Kálmán téri ág közel 10,8 milliárd forintos költségével, illetve a Bem rakparti ág 5,1 milliárd forintos fejlesztésével. A Széll Kálmán tér felújításával összehangolt, 2014 őszétől mostanáig tartó építkezés az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb budai kötött pályás közlekedésfejlesztési beruházása. Ennek keretében a korábbi 17-es villamosvonalat egyesítették a 19-es, a 41-es és a 61-es vonalakkal, így észak–déli irányban egész Budát átszelő vonalak jönnek létre. Óbudáról átszállásmentes, kötött pályás kapcsolat épül a Batthyány tér, a Széll Kálmán tér, a BAH-csomópont, a Móricz Zsigmond körtér, Albertfalva, valamint Kelenföld felé. A megújult vonalakon vadonatúj, akadálymentes CAF villamosok is közlekednek majd.


fonódó, villamos, Buda, (Fotó: MTI)

Nemcsak fonódik, kanyarodik is (Fotó: MTI)

A buszok is másképp járnak

A villamosvonalak összekötésével kialakított új forgalmi rendről 2015 őszén társadalmi egyeztetés zajlott. Az ennek során beérkező mintegy 2300 javaslat alapján az Óbudát is érintő buszjáratok az alábbiak szerint változnak:

  • Új buszjárat indul 109-es jelzéssel Óbuda, Bogdáni út és a Batthyány tér M+H között, amely egyrészt a 86-os buszt pótolja, másrészt Óbudán sűríti a 9-es busz közlekedését is, továbbá a budai fonódó villamosok által ki nem szolgált területeket is összeköti az M2-es metróval.
  • A 86-os busz a továbbiakban nem közlekedik. Szerepét Óbudán a 9-es busz, a Batthyány tér M+H-tól meghosszabbított útvonalon szintén Óbuda, Bogdáni útig közlekedő 111-es busz, illetve a 17-es, a 19-es és a 41-es villamos veszi át. A Budafoki úti buszvonalszakaszon az immár teljes üzemidőben és hétvégén is közlekedő 133-as busszal lehet majd utazni.
  • A 111-es busz útvonala meghosszabbodik, a Batthyány tér M+H-tól a Kolosy téren át Óbuda, Bogdáni útig közlekedik, mindkét irányban a 9-es busz útvonalán.
  • A 160-as, a 260-as és a 260A busz útvonala lerövidül, a buszjáratok külső végállomásuktól az Óbudai rendelőintézetig közlekednek majd. A 260-as busz teljes üzemidőben menetrend szerint a Virágosnyereg útig közlekedik, vagyis a jövőben előzetes bejelentés nélkül igénybe vehető lesz (a jelenlegi Telebusz-rendszer helyett). A vonalakon első ajtós felszállási rend lép életbe.

Kapcsolódó Cikkek