2020. február 27., csütörtök
Edina

Külföld

Rengeteg feljelentés a migránsok által elkövetett tömeges erőszak miatt

Csaknem egy héttel a nők ellen szilveszter éjjel elkövetett tömeges szexuális zaklatásokat és rablásokat követően a szerdán ismertetett legfrissebb adatok alapján Kölnben több mint 100, Hamburgban pedig 50 feljelentés tettek a hatóságoknál. Kisebb mértékben, de történtek hasonló bűncselekmények Stuttgartban is. Éles bírálat érte a ZDF német közszolgálati televíziót, amiért csak napokkal később számolt be a történtekről.

A rendőrségi jelentések szerint szilveszter este mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint a támadók “kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak”.


Heiko Maas német igazságügyi miniszter szerint úgy tűnik, hogy az elkövetők előre kitervelhették a Kölnben a nők ellen elkövetett támadásokat.

“Az egész (előre) megbeszélt dolognak tűnik” – mondta szerdán a miniszter ZDF német közszolgálati adó reggeli műsorában, és vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a kölni esetek összefüggésben állnak-e a hamburgi cselekményekkel, különös tekintettel azok tömeges jellegére. “Szép lenne, ha nem szervezett bűnözésről lenne szó, de szeretném inkább megvizsgálni, vannak-e a háttérben olyan emberek, akik ilyeneket szerveznek” – hangsúlyozta Maas.


A hamburgi nyomozók egyelőre ugyanakkor nem látnak kapcsolatot a különböző nagyvárosokban lezajlott támadások között. A hamburgi atrocitások az ottani piroslámpás negyed híres Reeperbahn nevű utcájában történtek. Azok során többek között verbálisan inzultáltak, fogdostak nőket, valamint elvették mobiltelefonjukat, okmányaikat és pénzüket csoportokba verődött támadók. Holger Vehren rendőrségi szóvivő szerint az elkövetők 20 és 40 év közöttiek lehettek, az áldozatok pedig 18 és 25 év közöttiek voltak.

Olaf Scholz, Hamburg szociáldemokrata polgármestere szégyenteljesnek nevezte a támadásokat, és azok kapcsán azt hangoztatta: “Nincs becsülete annak, aki csoportokba verődik, hogy nőket zaklasson. Törvényszegően, gonoszul és gyáván cselekszik” – fogalmazott Scholz honlapján és Facebook közösségi oldalán is.

Eddig több mint száz ötven áldozat jelentkezett a rendőrségen. Mintegy háromnegyedük számolt be szexuális bűncselekményről, arról, hogy a támadók megfogdosták. Két nőt pedig a sajtóértesülések szerint meg is erőszakolhattak. Az áldozatok vallomásai alapján bántalmazóik többsége arab vagy észak-afrikai származású lehetett.

A szemtanuk kihallgatásainak eredményét összegezve Reinhard Fallak rendőrfőkapitány-helyettes a Hamburger Abendblatt című újságnak úgy nyilatkozott, hogy a fiatal nők ellen Hamburgban szilveszter éjjel elkövetett szexuális zaklatásokat arabul beszélő férfiak követték el.

A német rendőrség nagy erőkkel folytat nyomozást a tettesek után, de egyelőre nem tartóztattak le senkit, csupán három gyanúsítottat azonosítottak a molesztálásokkal kapcsolatban – közölte szerdán Ralf Jäger, Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere. A politikus az eljárás érdekeire hivatkozva nem mondott többet a gyanúsítottakról.

A düsseldorfi rendőrség a nap folyamán tett bejelentése szerint több mint 2000 ember után nyomoznak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szervezett bűnbandákban működve kábítószerrel kereskednek, lopásokat és testi sértéssel járó rablásokat követnek el Düsseldorf belvárosában, és a város pályaudvara környékén. Előfordult, hogy szexuálisan zaklatták áldozataikat. Különösen szembetűnő a rendőrség szerint az észak-afrikai származásúak magas aránya körükben.

Egyelőre azonban nem tisztázott, hogy a szóban forgó bűncselekmények kapcsolatban állnak-e a szilveszter éjjel elkövetett kölni támadásokkal. “Értesüléseinkről átfogóan tájékoztatni fogjuk kölni kollégáinkat” – mondta a düsseldorfi rendőrség szóvivője.

Éles bírálat érte a ZDF német közszolgálati televíziót, amiért csak napokkal később, először kedden számolt be a történtekről. A ZDF főszerkesztő-helyettese nyilatkozatában ezzel kapcsolatban elismerte, hogy hibát követtek el, szerinte már hétfőn be kellett volna számolni a molesztálásokról. Elmar Theveßen kedden délután a ZDF Facebook-oldalán megjelent rövid közleményében úgy fogalmazott: világos volt, hogy olyan történésről van szó, amelyről be kellett volna számolni, és az adó mulasztást követett el azáltal, hogy meg sem említették az esetet a hétfő esti híradóban. A rendőrség csak január 4-én – azaz hétfőn – ismertette a történteket.

A főszerkesztő-helyettes szerint az ügy bemutatását azért halasztották el keddre, a kölni városvezetés által a kérdésben tartott válságértekezlet napjára, hogy kiegészítő interjúkat tudjanak készíteni az anyaghoz. Ezzel azonban egyértelműen rosszul mérték fel a helyzetet – írta Elmar Theveßen.

A ZDF Facebook-oldalán az érintett bejegyzéshez több mint ezer komment érkezett, számos hozzászóló arról írt, hogy a történtek miatt elvesztette bizalmát a közszolgálati tévé iránt.

A ZDF kedd esti híradójában 10 perces riportot szentelt a kölni támadásoknak.

A német rendőrséget korábban ugyancsak heves bírálatok érték, amiért csak január 4-én számolt be a szilveszter éjszakáján történt eseményekről.

Kapcsolódó Cikkek