EUR: 338,22 Ft
CHF: 318,54 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Külföld

Schengen mely országai állították vissza a határellenőrzést?

Az Európát sújtó menekültválság miatt a 26 tagállamból álló schengeni övezet több országa a határellenőrzés visszaállítása mellett döntött.

Az Európai Unión belüli szabad mozgást biztosító schengeni egyezmény értelmében erre azonban csak ideiglenesen és a közrend vagy a belső biztonság komoly fenyegetettsége esetén van lehetőségük. Az EU belügyminiszterei hétfőn Amszterdamban azért ülnek össze, hogy tanácskozzanak a határellenőrzés esetleges folytatásáról, amelyet sajtóértesülések szerint többek között Ausztria, Németország, Svédország és Dánia is szorgalmaz.


A schengeni zóna országai kötelesek tájékoztatni a többi tagot és az Európai Bizottságot is, amennyiben a területükre való szabad beutazás korlátozásáról határoznak. Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény ezután megvizsgálja, hogy indokolt-e ez az intézkedés, amely jelenleg hat schengeni országban van érvényben.

AUSZTRIA szeptember 16. óta felügyeli ismét határait, különös hangsúlyt fektetve a Szlovéniával közös szakaszra. Az ellenőrzést február 15-ig hosszabbították meg.


NÉMETORSZÁG szeptember 13-án állította vissza a határellenőrzést, a hatóságok elsősorban a német-osztrák szakaszra összpontosítanak. Az intézkedés hatályát többször meghosszabbították, legutóbb február 13-ig.

SVÉDORSZÁG november 12. óta ellenőrzi ismét határait, elsősorban a déli és nyugati kikötőit, valamint a dán fővárost, Koppenhágát Malmővel összekötő Öresund hidat. A kényszerintézkedést február 8-ig tervezik érvényben tartani.

FRANCIAORSZÁG a november 13-i párizsi merényletsorozatra válaszul állította vissza a határellenőrzést, amely február 26-ig biztosan fennmarad.

NORVÉGIA november 26. óta felügyeli ismét határait, a tervek szerint február 14-ig.

DÁNIA január 4-én vezette be a területére lépők ellenőrzését, amelyet február 3-ig szándékozik folytatni.

MÁLTA, MAGYARORSZÁG és SZLOVÉNIA tavaly egy időre szintén visszaállította a schengeni határokon a beutazók ellenőrzését, Magyarország kerítést is épített Szerbiával közös határán.

Kapcsolódó Cikkek