EUR: 335,53 Ft
CHF: 316,18 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Egyéb XVI.kerület

Sikeres természetvédelmi akció a Naplás-tó területén

Szutyányi Áko teknőstani gyorstalpalót tartott kollégánknak( Fotó: Sáfár Tibor )

Ősszel a Lokál is részt vett egy akcióban. Szutyányi Ákos akkor teknőstani gyorstalpalót is tartott kolléganőnknek( Fotó: Sáfár Tibor )

A vártnál is nagyobb sikerrel zárult a Naplás-tó helyi jelentőségű természetvédelmi területén a tájidegen teknősök eltávolítására indított akció, amelynek az volt a célja, hogy megvédjék a tóban élő mocsári teknősöket, az egyetlen Magyarországon őshonos teknősfajt – közölte a Főpolgármesteri Hivatal
Kommunikációs Igazgatósága.

Budapest egyik legértékesebb természetvédelmi területén a múlt év májusában kezdte el a tájidegen teknősfajok eltávolítását a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az akció megvalósításához a XVI. kerületi önkormányzat nyújtott anyagi támogatást.


Kora őszig az úgynevezett napozócsapdákkal 68 ékszerteknőst sikerült kifogni, legtöbbjük sárga és vörös fülű ékszerteknős volt, de akadt közöttük mississippi tarajos teknős, hieroglifás ékszerteknős, díszes ékszerteknős és kínai csíkos teknős is. A legnagyobb „fogás” egy 2,8 kilogrammos, hieroglifás ékszerteknős volt. Az állatokat – rövid karanténidőszak után – a Fővárosi Állat- és Növénykert fogadta be.

A vélhetően jó szándékból a tóba engedett, megunt ékszerteknősök azért jelentettek természetvédelmi problémát, mert kiszorítják természetes élőhelyükről az őshonos és védett mocsári teknősöket. Az adott élőhelyen lévő táplálékmennyiség ugyanis nagyobb állományt nem feltétlenül képes eltartani, a mocsári teknősöket a nem honos, agresszívebb fajok zavarják.

A természetvédelmi akció idén is folytatódik. A természetvédelmi szakemberek felhívják a lakosság figyelmét, hogy természeti értékeink védelme érdekében a megunt díszállatokat ne természetes élőhelyeken engedjék szabadon!

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.