EUR: 338,65 Ft
CHF: 317,73 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Béren kivüli juttatás

Sok kicsi idén még sokra is mehet

Különösebb változást ugyan nem hozott a 2016-os év a béren kívüli juttatások rendszerében, néhány fejlemény azonban akár még új trendeket is életre hívhat. Ilyen lehet például az Erzsébet-utalvány Plusz kártya megjelenése, illetve a családi otthonteremtési kedvezmény második ütemének meghirdetése. A személyi jövedelemadó csökkenése a munkáltatóknak mindenesetre kedvező.

Ugyan nem tűnik a jelentős változásnak, a személyi jövedelemadó (szja) januári csökkenésének azért így is lehet örülni. A szja kulcsa 16-ról 15 százalékra csökkent az év elején, amelynek köszönhetően a munkáltatók a tavalyinál kedvezőbb adóteher mellett motiválhatják dolgozóikat a béren kívüli juttatások elemeivel. Az egy százalékpontos vágás a gyakorlatban azt jelenti, hogy, a foglalkoztatói oldal az idei évben érvényes 35,7 százalék helyett 2016-ban valamivel mérsékeltebb, egészen pontosan 34,51 százalékos adóteher mellett biztosíthatja a munkavállalók számára a béren kívüli juttatásokat. Ez a kedvező adózási szabály idén is kizárólag a béren kívüli juttatások egyedileg meghatározott értékhatárának és a 200 ezer forintos éves keretösszeg erejéig alkalmazható. Az Erzsébet-utalványcsalád esetében ezt a küszöböt havi 8 ezer forintot meg nem haladó értékben állították fel.


A béren kívüli juttatások egyedi, illetve az éves keret értékhatárait meghaladó összeg viszont már meghatározott juttatásnak minősül, amelynek összes adóterhe jóval magasabb, ám az szja csökkenése miatt ebben az évben ez a kategória is kedvezőbben adózik mint tavaly: 51,17 százalék helyett most 49,98 százalékos kulcs terheli. Az adócsökkenésen kívül egyéb érdemi változást egyelőre nem látszik, így tehát a juttatások egyes elemei, egyedi értékhatárai, adóalapja, egyéb adóterhei sem változnak 2015-höz képest.

számítás, számológép, kalkuláció (fotó: Profimedia)

(Fotó: Profimedia)

 

Van azonban néhány fejlemény, amely akár új trendeket is elindíthat a béren kívüli juttatások világában. Az egyik, hogy a papíralapú Erzsébet-utalványok mellett megjelent az elektronikus Erzsébet-utalvány Plusz kártya. Ezzel együtt is megmaradnak a papíralapú utalványok, mégis érdemes megfontolni a kártya-forma választását, ugyanis az új rendszer mind a felhasználók, mind az elfogadóhelyek számára is számos előnyt biztosíthat. Ilyen például, hogy a jelenleg 6 típusú – étkezés, ajándék, iskola, sport, kultúra és gyermekvédelmi – Erzsébet-utalványcsalád a plasztik bevezetésével egyszerre lesz kezelhető, amely kevesebb adminisztrációt, illetve gyorsabb vásárlást biztosít. Ezen felül az is fontos újítás, hogy az egyes alszámlákról elköltött összegek forintra pontosan kerülnek levonásra, nem úgy, mint a papíralapú utalványok elköltésekor. Jó hír, hogy az elfogadóhelyek számára nem igényel különösebb fejlesztést az Erzsébet-utalvány Plusz használatba állítása, hiszen minden üzletben alkalmazható, amely rendelkezik bankkártya terminállal. A Plusz egyébként másban is hasonlít a bankkártyákhoz, hiszen ugyanúgy PIN kód védi, elvesztése esetén pedig azonnal letiltható.


Új színt hozhat a béren kívüli juttatások elemi közé a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) is, amely a lakáscélú támogatások iránti érdeklődést pörgetheti fel. A konstrukció lényege, hogy a lakás vásárlásához, építéséhez, korszerűsítéséhez, vagy bővítéséhez is a munkáltató adómentesen támogathatja az ehhez kapcsolódó hitelfelvételt. Ennek összeghatára a teljes vételár, illetve építési költség maximum 30 százaléka, illetve 5 év alatt maximum 5 millió forint. A lehetőség iránt egyre többen érdeklődnek, a CSOK megjelenése pedig tovább népszerűsítheti a béren kívüli juttatások ezen fajtáját.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.