EUR: 338,49 Ft
CHF: 318,72 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Egyéb VIII.kerület

Szebb környezetben, egyre többen étkezhetnek a józsefvárosi népkonyhán

Józsefváros önkormányzata kiemelt feladatának tekinti a nehéz helyzetben élőkről való gondoskodást. A rendszeres támogatások és a karácsony alkalmából kiosztott ajándékok mellett most újabb lépést tesznek a rászorulókért: kibővítik a népkonyhát és több kerületinek juttatnak meleg ételt egész évben.

Népkonyha, ételosztás, hajléktalan (Fotó: Keresztesi Balázs)


(Fotó: Keresztesi Balázs)

Tavaly naponta 320 józsefvárosi lakos étkezett a kerületi népkonyhán, és 600-an vették igénybe a szociális étkeztetés lehetőségét házhoz szállítással. A szociális étkeztetés jelenleg három formában vehető igénybe kerületünkben: házhoz szállítással, napi ellátás keretében − ami a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központon keresztül érhető el −, valamint a Magdolna utca 43. szám alatti népkonyha szolgáltatásai által. Nyáron úgy döntött Józsefváros önkormányzatának képviselő-testülete, hogy növelik a népkonyhán kiadott ételek számát, hogy még több emberről gondoskodhassanak. Év eleje óta már 350 fő étkezik a Magdolna utcai intézményben, az ezzel járó hárommillió forintos évi többletköltséget az önkormányzat biztosítja saját erőből és központi finanszírozással.


Hajléktalan, étel (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

A döntés értelmében a népkonyha meg is újul, a jelenlegi 35 négyzetméter alapterületű Magdolna utcai helyiség 104 négyzetméterre bővül, és több dolgozó segíti majd a kiszolgálást. Erre azért is van szükség, mert sokan azok közül, akik eddig házhoz vitették az ételt, ezentúl valószínűleg a népkonyhában, személyesen veszik majd át az adagjukat. Átvizsgálják ugyanis a házhoz szállítás rendszerét, hogy a visszaéléseket kiszűrhessük, mert jelenleg olyanok is igénybe veszik, akiknek életkora és egészségi állapota ezt nem indokolja. Az ellátottak köréből ők sem kerülnek ki, csak ezentúl a népkonyhán vehetik át ebédjüket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mintha győztek volna: döntetlen

  Mintha győztek volna: döntetlen

  A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

 • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.

 • Tavaszváró töltött kacsa

  Tavaszváró töltött kacsa

  Az utolsó hivatalosan téli hónap végén – időjárástól függetlenül – már a márciusi tavaszra készülünk.