2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Belföld

Szinte biztos, hogy a Saul fia nyeri az Oscart!

Toronymagas Oscar-esélyesnek számít a nemzetközi fogadóirodáknál a Saul fia című film. Nemes Jeles László első nagyjátékfilmjének sikerére ennek megfelelően a legkisebb nyereményszorzókkal lehet fogadni: a legjobb külföldi filmnek járó szobrocska odaítélésének esetére van olyan iroda, amelyik hét dollár tétre csupán egy dollár nyereményt ígér.

Saul fia, Nemes Jeles László, Golden Globe, 2016 (Fotó: MTI)

Az Oscar is jól állna nekik (Fotó: MTI)

A legjobb nemzetközi alkotások szekciójában kilenc film maradt talpon, hogy ezek közül melyek kapnak konkrét jelölést az Oscar-díjra, lapunk megjelenésének napján, azaz csütörtökön derül ki. Az eredményhirdetésre február 28-án kerítenek sort. A Saul fia erősségét jól mutatja, hogy míg győzelme esetén a legjobb esetben is 1,2-szeres szorzóval számolhatunk, a többi produkció oddsai nagyságrendekkel magasabbak.


Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán gratulált a Saul fia alkotóinak és szereplőinek azt követően, hogy a film Golden Globe-díjat kapott Los Angelesben a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriában. „Wow! Egyedülálló magyar siker. Őszintén gratulálok Nemes Jeles Lászlónak, valamint a Saul fia összes alkotójának és szereplőjének. Elismerésem Andy Vajnának is, aki olyan filmtámogatási rendszert alakított ki, amely utat nyit a tehetségeknek” – olvasható a bejegyzésben.

A még ugyancsak esélyesként számon tartott francia Mustang (mely a Saulhoz hasonlóan 23 díjat zsebelt be eddig) például ötszörös szorzóval fut és a legtöbb buki hasonlóan látja az eddig Amerikában 770 ezer dollár bevételt hozó Labyrinth of Lies (Hazugságok labirintusában) című mozi esélyeit.

Az is a Saul fia esélyeit erősíti, hogy az elmúlt öt évben négyszer is ugyanaz a film nyerte az Oscart, amelyik korábban megkapta az Arany Glóbuszt. Igaz, az egyetlen kivétel pont tavaly volt, amikor a külföldi kritikusok a Leviathan című filmet találták a legjobbnak, a filmakadémia tagjai viszont a lengyel gyártású Idát hozták ki győztesnek.


Kapcsolódó Cikkek