2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Egyéb XIV.kerület

Tőlünk indult Zsigmond Vilmos

Budapest, 2016. január 3.  Életének 86. évében elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr. A felvétel 2015. április 7-én készült a Danubius Hotel Gellért kávézójában. MTI Fotó: Kovács Tamás


Életének 86. évében elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr
MTI Fotó: Kovács Tamás

Kevesen tudják, hogy a nemrég elhunyt világhírű, Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos a zuglói filmgyárból indult. 1955-ben a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán Illés György tanítványaként végzett operatőrként.

– Apám értelmiségi volt, anyámnak volt egy kocsmája, amit akkoriban nem néztek jó szemmel. A filmgyárból nagyon sokan kimehettek Bécsbe, kivéve engem, mert én „nem voltam megbízható” – mesélte egy tíz esztendővel ezelőtti interjúban Cseke Vanda újságírónak. – Mivel nem voltam jó káder, még Csehszlovákiába sem engedtek ki. Pedig eszem ágában sem volt kint maradni, filmművészetet tanultam és nagyon jól éreztem magam a főiskolán. Sok minden érdekelt, szerettem volna világot látni, de nem engedtek. Aztán jött ’56, rengeteget filmeztünk, és a filmgyárban egyszer csak megkérdezték, ki akarja kivinni a felvételeket Nyugatra. Akkoriban a filmgyárral szemben, egy Lumumba (ma Róna) utcai kis cselédszobában laktam. Állandóan kitörték az ablakokat, fáztam. Nem volt vesztenivalóm, jelentkeztem, és végül hárman mentünk.


1956 novemberében – táskájában csaknem tízezer méternyi filmfelvétellel – elhagyta Magyarországot. Ezek a felvételek bejárták a világsajtót, Zsigmond Vilmos pedig képes volt kitűnni az amerikai mezőnyből. Évekig önkéntes száműzetésben élt, ’56 emlékével. Az Oscar-díjas művészt 1996-ban mestere, Illés György hívta haza először. Itthon ellátogatott a filmgyárba, ahol mindenki örömmel fogadta. Ezután sokáig évente egyszer-kétszer hazajárt.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek