EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Törökország már vízumot kér a Szírektől

Előzetesen vízumot kell kérniük azoknak a szíriai állampolgároknak, akik Törökországba légi, illetve tengeri úton érkeznek – jelentette be Tanju Bilgic török külügyi szóvivő.

A tájékoztatás szerint az erről szóló döntés még december 30-án született és pénteken lép hatályba.


Közölte, hogy péntektől a Törökországba légi és tengeri úton érkezőknek előzetesen vízumot kell beszerezniük. A török határra szárazföldön érkezőkre ugyanakkor – humanitárius megfontolásokból – továbbra is a nyitott határok politikája marad érvényben, vagyis nem követelik meg a vízumot.

Hozzátette, a vízumkényszer bevezetése elsősorban a harmadik országokból érkezőkre terjed ki, és az illegális bevándorlás elleni küzdelemmel van összefüggésben.

A török sajtóban kiemelték, hogy a bevezetendő korlátozás az Egyiptomból és Libanonból érkező szíriai állampolgárokra terjed ki.

Mivel Törökország nyitva tartja szárazföldi határait a szíriai állampolgárok előtt, sokan élnek azzal lehetőséggel, hogy Törökországon keresztül jussanak el, akár illegálisan is az Európai Unió országaiba.

Törökország és Szíria 2009-ben határozott a vízumrendszer eltörléséről. A szíriai válság és a harci cselekmények kezdete óta Szíriából több mint 2 millióan érkeztek Törökországba. Mintegy kétszázötvenezer szíriai él a török hatóságok által a menekültek számára létesített táborokban. A többi szíriai a környező régiókba és nagyobb török városokba települt. Egyes becslések szerint az ankarai kormány eddig mintegy 8 milliárd dollárt (2320 milliárd forintot) költött a menekültek ellátására.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.