2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Külföld

Totális sztrájk, megbénult Párizs

Sztrájkoltak a jövedelmükkel elégedetlen taxisok, tanárok, közalkalmazottak és légiirányítók Franciaországban kedden. A munkabeszüntetések miatt fennakadások keletkeztek Párizs közlekedésében.

Dühös taxisok az új típusú és jellemzően olcsóbb fuvarmegosztó szolgáltatások ellen tiltakoztak, és a tavaly júniusi, akkor még kifejezetten az amerikai Uber ellen irányuló megmozduláshoz hasonlóan ezúttal is incidensek robbantak ki a párizsi régióban több helyen. A rendőrség szerint mintegy 1500 taxis vett részt a különböző megmozdulásokban, amelyekhez spanyol, belga és svájci taxisok is csatlakoztak a szolidaritás jegyében.


Párizs, 2016. január 26. Autógumikból rakott úttorlasz lángol a párizsi körgyűrűn, mialatt az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen szervezett taxistüntetés résztvevői az úttesten parkoló járműveikkel bénítják a forgalmat 2016. január 26-án. A francia légitársaságok a sztrájk miatt járataik mintegy egyötödét törölték. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Párizs, 2016. január 26.
Autógumikból rakott úttorlasz lángol a párizsi körgyűrűn, mialatt az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen szervezett taxistüntetés résztvevői az úttesten parkoló járműveikkel bénítják a forgalmat 2016. január 26-án. A francia légitársaságok a sztrájk miatt járataik mintegy egyötödét törölték. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A reggeli órákban az egyik párizsi körgyűrűn mindkét irányba eltorlaszolták az utat és gumiabroncsokat égettek a taxisok. A forgalom helyreállításán és az akadályok felszámolásán dolgozó rendőröket kövekkel hajigálták a tüntetők. A sűrű fekete füstfelhőbe burkolózó helyszínről végül tizenkilenc embert vittek be a rendőrök a kerületi kapitányságra.

Egy repülőtéri transzferszolgáltatást ellátó mikrobusz elütött egy taxist a párizsi Orlynál. A rendőröknek azzal magyarázta tettét, hogy megijedt és a pánik hatására gyorsítani kezdett. Az incidens után helyreállt a nyugalom, de a taxisok folytatták a forgalomlassító megmozdulást mindkét párizsi repülőtérnél, az Orlynál és a Roissynél is.


Manuel Valls francia miniszterelnök, aki napközben fogadta a taxisok delegációját, elfogadhatatlannak nevezte és elítélte az erőszakos cselekményeket.

Párizsban a gazdasági minisztérium épületével szemben mintegy 140 taxi sorakozott fel, hogy tiltakozzon a szerintük tisztességtelen versenyt folytató új vetélytársak megjelenése és Emmanuel Macron gazdasági miniszter piaci deregulációt támogató politikája ellen.

Párizs, 2016. január 26. Az úttesten parkolnak az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen szervezett taxistüntetés résztvevői a nyugat-párizsi Porte Maillot metrómegálló közelében 2016. január 26-án. A francia légitársaságok a sztrájk miatt járataik mintegy egyötödét törölték. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Párizs, 2016. január 26.
Az úttesten parkolnak az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen szervezett taxistüntetés résztvevői a nyugat-párizsi Porte Maillot metrómegálló közelében 2016. január 26-án. A francia légitársaságok a sztrájk miatt járataik mintegy egyötödét törölték. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

“Gazdasági terrorizmus”, “Macron-Uber cinkostársak”, “Állítsátok le a deregulációt!” – egyebek között ilyen feliratokkal vonultak fel a taxisok, akik úgy fogalmaztak, hogy a túlélésért küzdenek. A taxisok szakszervezetei, amelyek szerint az új versenytársak letörik az árakat, és nem tartják be a törvényeket, kompenzációt követelnek a működési engedély értékének jelentős csökkenése és tevékenységük zsugorodása miatt.

Franciaországban tavaly ősszel betiltották az UberPop nevű mobiltelefonos alkalmazást, amelyen keresztül a közösségi személyszállító szolgáltatást nyújtó legismertebb cég, az amerikai központú Uber a legolcsóbb lehetőségeket kínálja fel a leendő utasoknak. Az UberPop betiltásának dacára nem tért vissza a nyugalom a szektorba, Párizsban például a hivatásos taxisok forgalma 20-30 százalékkal esett vissza.

A szakszervezetek felhívására ugyancsak tüntetések voltak a közalkalmazotti szférában, amelynek 5,6 millió alkalmazottját 2010 júliusa óta sújtja a költségvetési szigor. A béremelésért küzdő hivatalnokokhoz csatlakoztak a középfokú oktatás tervezett reformját bíráló tanárok, valamint a légiirányítók is. Nemcsak a bérek vásárlóerejének csökkenését, hanem a munkahelyek megszűnését is kifogásolják az érdekvédők, különös tekintettel az oktatási és az egészségügyi szférára. A párizsi repülőtereken a járatok egyötödét törölték a sztrájk miatt.

Kapcsolódó Cikkek